UTRECHT - GroenLinks-fractieleidster Halsema heeft het gehad met de rechtse winter en noemt het kabinet uitgeregeerd. Zij ergert zich aan de VVD, die "vooral campagne voert ten koste van anderen". Tijdens de slotmanifestatie in Utrecht van de GroenLinks-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart haalde Halsema zondag zelf vooral uit naar de liberalen.

Zo verweet zij VVD-bewindslieden hun positie voor campagnedoeleinden te misbruiken. Daarbij wees zij op minister Zalm (Financiën) die tot twee keer toe voor ophef zorgde over de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook Verdonk (Vreemdelingenzaken) moest het ontgelden, die ten koste van het schoolmeisje Taïda en homoseksuele Iraniërs met een hard beleid zou willen scoren.

Roeptoeter

Halsema hekelde verder de rol van Wiegel "de liberale roeptoeter van de VVD". Volgens haar vernederde hij afgelopen week op een "onsmakelijke manier" coalitiegenoot D66 en minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) van de democraten. "De aanval op D66 heeft een politiek doel. De VVD wil polariseren en kennelijk snel nieuwe verkiezingen." Van de kabinetsmissie "meedoen, meer werk, minder regels" is ook weinig terecht gekomen, stelt Halsema.

Volgens haar zijn de voortekenen voor "een linkse lente" goed en moet de PvdA eindelijk weer naar links durven kijken. Volgens haar lijkt het er nu nog op dat je bij een stem op de PvdA de VVD of het CDA er gratis bij krijgt. "Je weet niet of je voor verandering stemt of voor doorgaan op de oude weg".