JERUZALEM/RAMALLAH - De waarnemend premier van Israël, Ehud Olmert, is boos op de Russische president Poetin. Olmert noemde het zondag "een fout" van Moskou om afgelopen weekeinde een delegatie van de radicale Palestijnse Hamasbeweging formeel te ontvangen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Olmert sprak Poetin zondag telefonisch. De fungerend eerste minister van de joodse staat wees Rusland op zijn verantwoordelijkheid als lid van het zogeheten 'kwartet'. Daarin poogt Moskou samen met de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de Europese Unie het vredesproces in het Midden-Oosten op gang te brengen.

Olmert vindt dat Rusland zich moet houden aan de uitgangspunten van het kwartet, namelijk de eisen aan Hamas dat de organisatie Israël erkent, het geweld afzweert en alle voorgaande akkoorden tussen Israël en de Palestijnen erkent. Hamas, winaar van de jongste Palestijnse parlementsverkiezingen, weigert dit en daarom vindt Olmert dat Hamas geen internationaal podium moet worden geboden.

Parlementariërs van de Fatah-partij, tot voor kort de belangrijkste Palestijnse factie, willen overigens niet samen met de radicale Hamas in een coalitieregering. De parlementariërs besloten zaterdag een uitnodiging van Hamas hiertoe te verwerpen. Naar verwachting zal de 134 leden tellende partijraad deze aanbeveling snel in een vergadering overnemen. Hierdoor kan het voor Hamas moeilijk worden een regering te vormen die brede steun geniet, zoals zij had beloofd.

Financiële steun

Vorige maand verklaarde Fatah zich in principe nog bereid om aan een coalitie deel te nemen. Westerse landen hebben gedreigd de geldkraan dicht te draaien als Hamas aan de macht komt. Hamas zei zaterdag dat erkenning van de joodse staat niet op de agende staat.

De radicale organisatie zei dat Arabische en islamitische landen voor financiële steun kunnen zorgen als de westerse hulp wegvalt.

Nederzettingen

Zondag werd ook bekend dat premier Olmert overweegt nog meer nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te ontruimen als zijn Kadima-partij de verkiezingen van 28 maart wint. Dat meldden Israëlische media zondag op basis van bronnen binnen de regering.

Het zou gaan om een aantal afgelegen nederzettingen in gebieden die Israël tijdens de oorlog van 1967 heeft geannexeerd en die de Palestijnen terug willen. De kolonisten uit deze nederzettingen zouden zich elders moeten vestigen. Israël zou echter niet van plan zijn zich militair terug te trekken uit de ontruimde gebieden, zoals vorig jaar wel in de Gaza-strook.

Zowel de rechtse als de linkse politieke partijen zijn tegen het plan. De Likud-partij, waarvan Olmert eerder deel uitmaakte, noemde het idee een "prijs voor Hamas".