DEN HAAG - Het kabinet zal halverwege dit jaar de zorgtoeslag niet verlagen. Dat zou eigenlijk wel moeten, omdat de zorgpremies lager zijn uitgevallen dan gedacht, maar het kabinet wil de koopkracht van de burgers ondersteunen met een extraatje. Premier Balkenende maakte dat zondag bekend in het tv-programma Buitenhof.

De maatregel kost het kabinet 300 miljoen euro. Volgens Balkenende zullen 5 miljoen huishoudens ervan profiteren.

PvdA

PvdA-leider Bos riep het kabinet zaterdag nog op om de zorgtoeslag op peil te houden. Tweede Kamerlid Crone van de PvdA reageerde zondag dan ook verheugd dat het kabinet "binnen 24 uur" de wens van Bos heeft ingewilligd.

Crone constateert dat het kabinet nu toegeeft dat er een koopkrachtprobleem is, terwijl het dat eerder niet wilde erkennen. Hij riep de bewindslieden op om ook twee andere wensen die Bos zaterdag deed te honoreren. Het betreft een eenmalige energiecompensatie van 50 euro en het afschaffen van de no claim-regeling in de zorg.

GroenLinks-leider Halsema noemde het gebaar van de premier een verkiezingsstunt. In een reactie op Halsema zei Balkenende dat het voorstel voor het op peil houden van de zorgtoeslag al eerder in het kabinet is voorbereid. Hij had verwacht dat de linkse oppositie er blij mee zou zijn. "Het gaat tenslotte om de mensen in het land."

In een reactie op Halsema zei Balkenende dat het voorstel voor het op peil houden van de zorgtoeslag al eerder in het kabinet is voorbereid. Hij had verwacht dat de linkse oppositie er blij mee zou zijn. "Het gaat tenslotte om de mensen in het land."

No-claimregeling

PvdA-leider Bos zei te hopen dat het kabinet ook de andere wens, het afschaffen van de no-claimregeling, uitvoert.CDA-fractievoorzitter Verhagen gaf zondagavond in het tv-programma Nederland Kiest aan dat het CDA wel bereid is over de regeling te praten maar hij betwijfelde of "zomaar van de een op de andere dag afschaffen" verstandig is.

"De zorgkosten voor een chronisch zieke zouden daardoor flink stijgen." In hetzelfde programma bekritiseerde Bos uitspraken van premier Balkenende in Buitenhof over armoede in Nederland. Volgens hem deed Balkenende een slechte financiële positie te veel voorkomen als eigen schuld. De PvdA-voorman betitelde het relaas van de premier als "niet bijster sjiek" waarin "elk gevoel van compassie ontbrak". "Het was beneden de waardigheid voor het ambt van minister president", aldus Bos.

Balkenende liet zich in Buitenhof verder kritisch uit over VVD-prominent Wiegel, die vrijdag hard uithaalde naar D66. Volgens de premier speelde Wiegel "op de man". Balkenende (CDA) noemde dat "niet goed". Of VVD-aanvoerder Van Aartsen afstand moet nemen van Wiegel, is volgens de premier "een VVD-zaak".

Nadat vrijdag eerst VVD-campagneleider en staatssecretaris van Onderwijs Rutte al afstand had genomen van de harde woorden van Wiegel ("Ik ben niet rabiaat anti-D66"), was het zaterdag de beurt aan VVD-fractievoorzitter Van Aartsen om de toon te matigen.Zelf zou hij kritiek op D66 nooit zo verwoord hebben, stelde hij. Van Aartsens verzoenende woorden volgden op een oproep van D66-oprichter Van Mierlo aan de VVD om het ware gezicht te tonen.

Van Mierlo sprak schande van het optreden van Wiegel, dat hij platvoers en laf noemde. "De VVD verschuilt zich achter een erelid om vuil te kunnen spuien." D66-fractievoorzitter Van der Laan en Pechtold zelf reageerden gematigder op de aanval van Wiegel. Van der Laan riep om om de degens vooral inhoudelijk te kruisen. "Dat is veel belangrijker dan wat een erelid allemaal roept."

Pechtold vroeg Wiegel om nu eens duidelijk te maken of hij van plan is terug te keren in Den Haag. Van Aartsen heeft al laten weten de VVD-prominent graag in te zetten als kandidaat-premier in de campagne voor de Kamerverkiezingen van volgend jaar. De VVD zei zaterdag dat daarbij Wiegels rol bij een fraudezaak bij computerbedrijf Copaco niet terzake doet. In 2003 hield Wiegel een geval van btw-fraude uit het jaarverslag van dit bedrijf, zo erkende hij zaterdag in de Volkskrant.