ROTTERDAM - De lustrumeditie van de Rotterdamse Museumnacht heeft zaterdag 12.000 mensen op de been gebracht. Dat zijn er 2000 meer dan vorig jaar. Vrijwel alle musea en een groot aantal galeries waren tussen 8 uur 's avonds en 2 uur 's nachts geopend.

Vooral rond het Museumpark en in de Witte de Withstraat was het een drukte van belang. De extra activiteiten die de deelnemende kunstinstellingen hadden georganiseerd, trokken veel belangstelling. Zo waren de twee gratis optredens van de Nederlandse chansonnière Wende Snijders in de Kunsthal overvol en moesten veel mensen worden teleurgesteld. Ook bij Adje, de sullige sidekick van Paul de Leeuw, in het Maritiem Museum was het druk.

Uitverkocht

De Museumnacht was zaterdag eind van de middag volledig uitverkocht. Wie de nacht wilde meemaken kon een passepartout kopen, een lichtgevend speldje met daarop en ster en een halve maan. Daarmee kon de bezoeker bij alle deelnemende instellingen gratis naar binnen. "We hadden in voorgaande jaren de capaciteit op 10.000 gesteld, maar vanwege de lustrumeditie hebben we die verhoogd naar 12.000", aldus een woordvoerster van het organiserende Rotterdam Festivals zondag. Volgens haar bestond het publiek vooral uit jonge mensen die anders nooit een museum bezoeken.

Preventief knuffelen

Hoewel de Museumnacht in het teken staat van kunst en cultuur, grepen veel politieke partijen in Rotterdam de gelegenheid aan campagne te voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen van dinsdag. Wie bijvoorbeeld museum Boijmans van Beuningen binnenging, kreeg onverwacht een knuffel van leden van de lokale Vrij Partij (Lijst 18-plus). De partijleden hielden een actie preventief knuffelen, als variatie op preventief fouilleren.

Alle 36 locaties waren met elkaar verbonden met drie gratis buslijnen waar gretig gebruik van werd gemaakt. Op straathoeken kon de deelnemer gratis ballonnen in de vorm van het half maantje krijgen. Het gevolg was dat in sommige straten lange linten van mensen met ballonnen en lichtgevende speldjes liepen, af en toe een sneeuwbui trotserend. Tussen de buien door was de maan te zien die deze nacht dezelfde vorm had als het logo.