MÜNCHEN - Aanhoudende sneeuwval speelt ook zondagochtend het verkeer in Zuid-Duitsland parten. De luchthaven van München werd tijdelijk gesloten om de start- en landingsbanen sneeuwvrij te kunnen maken.

Op de autosnelwegen is de situatie wel wat beter dan zaterdag, hoewel er in de nacht twintig tot dertig centimeter sneeuw is gevallen. Automobilisten moeten rekening houden met flinke filevorming.

Op de A8 van Salzburg naar München stonden zondagochtend tegen half negen al twee files van elk zes kilometer. In Beieren in Duitsland zwollen de files kort na elf uur aan tot 62 kilometer in totaal. Op de A3, Frankfurt richting Nürnberg, stond veertien kilometer. Bij de grensovergang Füssen richting Ulm stond op de A7 ook veertien kilometer. Sneeuwkettingen zijn bijna overal verplicht. De weersvoorspellingsdienst DWD denkt dat de sneeuwval pas in de loop van de middag zal ophouden.

Vluchtstroken

Het verkeer op de autowegen ondervindt nog wel hinder van vrachtwagens die op de vluchtstroken zijn blijven staan. In München en Augsburg is het bus- en tramverkeer gestaakt. In de Beierse hoofdstad rijden ook geen treinen meer, behalve die van de ondergrondse. Ook elders in Beieren is het treinverkeer totaal ontregeld of helemaal stilgevallen.

Parkeerplaatsen

De parkeerplaatsen langs de snelwegen rond München (A8/A9) staan sinds zaterdag overvol met gestrande wintersporters. De Raststätten, de restauraties langs de snelweg, kunnen de drukte niet aan. De Raststätte-beheerders hebben volgens de ANWB touringcarchauffeurs verzocht hun passagiers niet meer uit te laten stappen uit angst voor ruzies en irritaties door lange wachtrijen voor de toiletten en zelfbedieningsrestaurants.

De wegen in Duitsland zijn nog steeds glad door ijzel, aldus de ANWB. Tot maandag gaat er volgens het Duitse weerbureau nog 20 tot 60 centimeter sneeuw vallen.

Overnachten in trein

Op het station van Singen in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg moesten tachtig reizigers de nacht doorbrengen in een trein die wegens de zware sneeuwval niet verder kon. Enkele reizigers van de Cisalpino van Stuttgart naar Milaan konden in hotels worden ondergebracht, maar de meeste moesten in de trein slapen.

Franse Alpen

De bekende Franse wintersportplaats Val Thorens en het lager gelegen Les Menuires zijn zondagochtend nog steeds onbereikbaar voor verkeer. De weg zou om 7.00 uur weer opengaan, maar is nog afgesloten. De Alpen en Zuid-Frankrijk worden geteisterd door sneeuw, hagel, regen en hevige wind. Dit weer zal volgens de ANWB nog tot zondagavond aanhouden. De A36 tussen Mulhouse en Besançon (op de grens Duitsland/Frankrijk) is dicht. Ook is een aantal passen afgesloten. Wintersporters moeten rekening houden met langzaam rijdend verkeer en flinke vertragingen.

Snelweg Dijon dicht

De Franse snelweg A6 is zondagochtend in de richting van de wintersportgebieden afgesloten na een kettingbotsing ten noorden van Dijon. De weg is glad door ijzel en sneeuw. Door de afsluiting in de buurt van Auxerre zijn er korte files ontstaan. Ook een deel van de A36 tussen Besançon en Mulhouse (richting Duitsland) is nog steeds afgesloten.

De wegen in België en Luxemburg zijn inmiddels goed begaanbaar. Het wegdek is sneeuwvrij en goed begaanbaar.

Feestzaal

Wintersporters die zaterdagavond hun accommodatie in Frankrijk niet meer konden bereiken, zijn massaal gestrand in Bourg-Saint-Maurice. In een feestzaal van de gemeente overnachtten er 2500 vakantiegangers. Zij worden zondag met bussen naar de wintersportplaatsen gebracht, deelden de autoriteiten mee.

Zwitserland

Zwitserland kampt nog steeds met hevige sneeuwval. De A2 bij in de richting Basel is bij Olten afgesloten. Daar stond zondagochtend een file van 20 kilometer. In het kanton Wallis zijn straten wegens lawinegevaar afgesloten. Het openbaar vervoer in Basel en Zürich en het vliegverkeer hebben last van de sneeuwbuien en er zijn talloze aanrijdingen gebeurd.