ORANJESTAD - Op Aruba heerst knokkelkoorts, ook wel dengue genoemd. Van oktober tot en met januari zijn ruim 1600 mensen getroffen door de ziekte die wordt overgedragen door de zogeheten tijgermug. Aruba telt naar schatting ruim 100.000 inwoners.

Veel voorkomende symptomen van de ziekte zijn hoge koorts, ernstige hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, pijn achter de ogen en huiduitslag. Ook kunnen bloedingen en een shock ontstaan. Dat gebeurt overigens meestal alleen als de patiënt de ziekte al eerder heeft gehad. Als in dat geval niet op tijd wordt ingegrepen, kan de ziekte dodelijk zijn.

Dengue komt het hele jaar op kleine schaal voor in het hele Caribische gebied. Aantallen zoals die nu door de Directie Volksgezondheid worden genoemd, zijn uitzonderlijk.

Epidemie

De autoriteiten op Aruba ontkennen overigens dat de ziekte epidemische vormen heeft aangenomen. Volgens hen kent Aruba nog geen definitie van de term epidemie. Internationaal wordt een ziekte echter epidemisch genoemd op het moment dat die vaker voorkomt dan op basis van cijfers uit het verleden mag worden verwacht.

De enige manier om ervoor te zorgen dat de epidemie wordt beëindigd, is als alle muggenbroedplaatsen worden uitgeroeid. Het heeft de afgelopen maanden veel geregend op Aruba, waardoor er veel stilstaand zoet water is. Dat is een ideale kraamkamer voor de tijgermug.