LONDEN - De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn van plan om alle troepen voor volgend jaar voorjaar uit Irak terug te trekken. Dat hebben twee Britse kranten zondag gemeld.

Volgens de Sunday Telegraph zijn de regeringen van beide landen tot het inzicht gekomen dat de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Irak een groot obstakel vormt voor vrede.

Volgens het blad is het Verenigd Koninkrijk de drijvende kracht achter het plan, maar zullen ook de andere 24 coalitiegenoten hiermee instemmen, omdat internationaal de kritiek op de oorlog in Irak toeneemt. Volgens de Sunday Mirror moet de terugtrekking binnen twaalf maanden rond zijn.

In Irak zijn momenteel 135.000 Amerikaanse en 8500 Britse militairen gelegerd. Italië, dat het op twee na grootste contingent in Irak heeft, had al eerder aangekondigd al zijn troepen nog dit jaar terug te halen. In totaal bevinden zich 160.000 buitenlandse militairen in Irak.

Geen tijdsschema

Een woordvoerder van de Amerikaanse Defensie ontkende echter dat er concrete plannen zijn voor terugtrekking. De Amerikaanse regering heeft herhaaldelijk gezegd dat hiervoor geen tijdschema is. Volgens de zegsman is dat nog steeds niet het geval. Ook een Britse Defensiewoordvoerder ontkende de plannen.

Over de terugtrekking van buitenlandse troepen wordt al geruime tijd gespeculeerd. Amerikaanse en Iraakse functionarissen zeiden eerder dat de troepenterugtrekking gefaseerd zal verlopen als het Iraakse leger de taken kan overnemen. Amerikaanse en Britse militairen hebben 230.000 Irakezen opgeleid voor veiligheidstaken. Ook het Iraakse leger wordt op poten gezet.

Westerse diplomaten zeiden eind vorig jaar al dat mogelijk nog dit jaar een begin kan worden gemaakt met de terugtrekking. De Britse premier Blair liet zich vorig jaar hierover optimistisch uit, maar de Amerikaanse president Bush waarschuwde toen nog voor een overhaaste aftocht.

De VS haalden in december vorig jaar al 15.000 man troepen terug na het succesvolle verloop van de Iraakse verkiezingen. De laatste weken zijn de spanningen echter weer toegenomen en zijn honderden mensen gedood door aanslagen.