HILVERSUM - VVD-fractievoorzitter Van Aartsen heeft zaterdag afstand genomen van de harde woorden van partijcoryfee Wiegel aan het adres van coalitiepartner D66. Wiegel zei vrijdag in Groningen dat D66 na de Kamerverkiezingen van 2007 "fijn buiten kan gaan spelen". Van Aartsen stelde zaterdag in het tv-programma Nederland kiest! dat hijzelf dat nooit zo gezegd zou hebben.

Van Aartsen, die Wiegel later dit jaar als kandidaat-premier voor de VVD zou willen presenteren, zei samen met D66 de huidige coalitie tot een goed einde te willen brengen. Wel schaarde hij zich voor 100 procent achter Wiegels kritiek op D66-minister Pechtold. D66-oprichter Van Mierlo sprak daar zaterdag schande van.

Platvloers

Hij noemde de aanval van Wiegel platvloers en laf. "De VVD verschuilt zich achter een erelid om vuil te kunnen spuien." Van Mierlo riep Van Aartsen op zich niet achter Wiegel te verschuilen. "D66 heeft een Minister van Staat ingehuurd om modder te gooien naar mij", antwoordde Van Aartsen.

D66-fractievooorzitter Van der Laan liet in de uitzending weten niet zo wakker te liggen van de botsing tussen haar partij en de VVD. "Laten we inhoudelijk de degens gaan kruisen. Dat is veel belangrijker dan wat een erelid allemaal roept."

Homoseksuelen

Van Aartsen zei ook nog dat het "heel onverstandig zou zijn om homoseksuelen terug te sturen naar Iran. Vrijdag reageerde zijn fractiegenoot Visser nog veel voorzichtiger op het voornemen van VVD-minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) om homoseksuelen en christenen weer terug te sturen naar Iran als zij in Nederland niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Visser zei er nog niet uit te zijn of dit een goede zaak is.

Volgens Verdonk hebben christenen en homo's niet veel te vrezen als zij in Iran niet al te openlijk voor hun geloof of geaardheid uit komen. Van Aartsen noemde Iran zaterdag juist een land dat "óngelooflijk gevaarlijk" is voor deze groepen. "Het is een bloedgevaarlijk regime, dat totaal niet deugt."