NIJMEGEN/VENRAY - Tientallen ME'ers, agenten te paard en hondenbegeleiders hebben zaterdagmiddag in Nijmegen voorkomen dat antifascistische demonstranten op de vuist konden gaan met een klein groepje betogers van de Nederlandse Volks Unie (NVU).

Burgemeester Waals van Venray kondigde zaterdag een noodverordening af uit angst voor een confrontatie tussen antifascisten en extreemrechtse activisten bij het Duitse kerkhof in Ysselsteyn.

Krans leggen

De extreemrechtse groepering Blood & Honour wilde daar zaterdag een krans leggen op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. De burgemeester verbood dat. Ongeveer tachtig vooral Duitse leden van de neonazigroep Blood & Honour wisten niet dat de burgemeester de kranslegging had verboden. Zij werden in Ysselsteyn opgevangen door eigen leden, en begeleid naar een parkeerplaats aan de A67 bij Sevenum.

Als reactie op de voorgenomen kranslegging demonstreerde de linkse antifascistische actiegroep AFA zaterdagmiddag in Ysselsteyn. Politie en marechaussee voorkwamen dat linkse betogers en neonazi's elkaar troffen. Er deden zich geen ongeregeldheden voor. Niemand werd aangehouden. Burgemeester Waals en de politie toonden zich zaterdag na afloop tevreden.

Waals had vooraf overlegd met zijn collega in Nijmegen. Omdat daar een NVU-demonstratie was waar veel mensen van AFA op af kwamen, viel het aantal AFA-leden in Venray mee, aldus Waals.

Raadsverkiezingen

De NVU doet in Nijmegen mee aan de raadsverkiezingen en hield daarom een optocht. De ongeveer zestig antifascistische demonstranten bekogelden de NVU-aanhangers met sneeuwballen. De extreemrechtse groep was op dat moment nog maar met twaalf mensen, omdat de politie een groep aanhangers van buiten Nijmegen, onder wie Duitsers en Vlamingen, op een parkeerplaats langs de snelweg A325 (Arnhem-Nijmegen) tegenhield. Pas toen de antifascisten naar een ander deel van het stadscentrum waren verdreven, mochten ongeveer dertig rechtse betogers Nijmegen in.

Opstopping

Door de veegactie van de politie liep het verkeer in het stadscentrum enige tijd vast. Aanhoudingen zijn er niet verricht, aldus een woordvoerder van de politie. De extreemrechtse betoging verliep zonder problemen.

Ook in Venray doet de NVU mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Op deze laatste campagnedag voor de verkiezingen zag de NVU op verzoek van burgemeester Waals van Venray af van een manifestatie in de binnenstad.