ROTTERDAM - Collegepartijen in Maastricht, Den Bosch en Groningen maken oneigenlijk gebruik van overheidsgeld door dit in te zetten voor de bekostiging van hun verkiezingscampagnes. Dat stelt het NRC Handelsblad zaterdag in een door de krant uitgevoerd onderzoek naar de financiën van 46 afdelingen van politieke partijen die deel uitmaken van de colleges van B en W in de twaalf provinciehoofdsteden.

In het onderzoek wordt gesteld dat de afdelingen van het CDA en de VVD in Maastricht 30.000 euro gemeentegeld in hun campagnekassen hebben gestort dat eigenlijk is bedoeld om het raadswerk van de fracties te ondersteunen.

GroenLinks

In Den Bosch worden uit de fractievergoeding onwettige betalingen gedaan aan een wethouder en raadsleden van GroenLinks. In Groningen komt bij GroenLinks geld, dat is bedoeld voor de ondersteuning van de fractie, terecht bij de afdeling van de partij. Daardoor kan het gebruikt worden voor de verkiezingen.

De Groningse hoogleraar staatsrecht D. Elzinga stelt in de krant dat er sprake is van oneigenlijk gebruik als geld voor fractieondersteuning in de verkiezingskas terechtkomt, ook als de verordening dat niet expliciet verbiedt. "Het overheidsgeld is daar niet voor bedoeld", aldus de hoogleraar.

De Groningse GroenLinks-fractievoorzitter D. de Haan zegt in een reactie dat geld dat bedoeld is voor de fractie niet in de verkiezingskas terechtkomt. "Grosso modo geven we meer geld uit aan de fractie dan de gemeente ons geeft."

Verantwoorden

De Haan zegt alle uitgaven voor de fractie te kunnen verantwoorden. Wel erkent hij dat het geld voor de fractie in eerste instantie bij de afdeling terechtkomt. "Dat doen we al vijftien jaar zo, de gemeente heeft daar geen regels voor. Mocht men dat in de toekomst anders willen, nou prima."

Burgemeester J. Wallage van Groningen laat weten dat als er onduidelijkheid is over de correcte besteding van overheidsgelden, hij dat zal laten onderzoeken. "Maar daar ga ik niet op voorhand vanuit."

Kwaad

De fractievoorzitter R. Schouten van GroenLinks in Den Bosch is "ongelofelijk kwaad over de aantijgingen in NRC." Volgens hem zijn deze feitelijk en aantoonbaar onjuist. "De accountant heeft onze verantwoording iedere keer goedgekeurd. We krijgen zelfs complimenten dat onze boekhouding zo inzichtelijk is", reageert Schouten.