DEN HAAG - Automobilisten die dit weekeinde op weg naar de wintersportgebieden of richting huis vast komen te staan door de barre weersomstandigheden, kunnen beter een hotel zoeken. Of beter nog: helemaal niet vertrekken en wachten totdat het weer beter wordt. Dat adviseerde de ANWB zaterdag.

"Dit ziet er echt hopeloos uit", verzucht Udenaar André van der Velden. Met vier medevakantiegangers staat de Brabander rond 13.30 uur in de middag in een enorme file net over de grens van Oostenrijk met Duitsland. "We hebben de afgelopen 4,5 uur nog geen honderd kilometer afgelegd. We gaan straks even van de weg af om te eten. Daarna probeer ik nog twee uurtjes door te rijden en ga dan maar op zoek naar een hotel waar we kunnen overnachten."

Meer geluk

Corine Verkerk uit het Zeeuwse Brouwershaven, onderweg van Oostenrijk naar Nederland, heeft meer geluk. "We zijn vanmorgen al om 06.00 uur vertrokken om de files voor te zijn, maar dat lukte slechts ten dele. We hebben ruim drie uur vastgezeten bij München, maar zijn er uiteindelijk wel doorheen gekomen. Op dit moment kunnen we lekker doorrijden."

Grote delen van Duitsland, Oostenrijk, België, Luxemburg, Zwitserland en Frankrijk hebben te maken met hevige sneeuwval, ijzel en op sommige plaatsen ook mist. De meteorologen verwachten in de Alpen tot en met zondag tot anderhalve meter sneeuw. In de Jura is al 10 tot 20 centimeter sneeuw gevallen en in de Ardennen 5 tot 10 centimeter.

Gebeld

De ANWB is de hele nacht van vrijdag op zaterdag gebeld door verontruste wintersporters. "Ze verkeren niet in noodsituaties, maar willen weten of het verstandig is om nu vanuit Nederland te vertrekken. Ook bellen mensen die al uren vaststaan en vijf uur over 5 kilometer hebben gedaan", vertelde een woordvoerster van de ANWB.

In Frankrijk is de bekende wintersportplaats Val Thorens niet bereikbaar, de toegangswegen zijn afgesloten. Tussen Metz en Luxemburg en Saarbrücken en Luxemburg staan lange files. In Zwitserland zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag heel veel aanrijdingen geweest. Daar is in het noorden een halve meter meter sneeuw gevallen en er staat bovendien een flinke wind.

Duitsland

Veel sneeuw valt er ook in bijna heel Duitsland. Vooral tussen Würzberg en Frankfurt is het bar en boos. Sneeuw en ijzel veranderden de snelweg in een ijsbaan. Vrachtwagens kwamen de heuvels niet op en kwamen dwars over de weg te staan. Het verkeer is tijdelijk via Mannheim omgeleid. Ook in Oostenrijk sneeuwt het hevig. Vooral bij de grensovergangen met Duitsland en Zwitserland is het erg druk op de weg.

In de zuidelijke deelstaten Beieren en Baden-Württemberg stonden zaterdagmiddag tegen twee uur rijen auto's met een totale lengte van meer dan 200 kilometer. De grootste knelpunten waren de wegen naar München en in de omgeving van München, de weg van München naar Salzburg en de grensovergang bij Kiefersfelden in de route van München naar Innsbruck.

Stilstaan

Daar was het op een aantal plaatsen over tientallen kilometers langzaam rijden en stilstaan. Bij Kiefersfelden stonden tegen twee uur 's middags aan beide kanten van de grens files van 25 kilometer.

Al aan het begin van de middag was te merken dat de stroom van terugkerende wintersporters afnam. De enige wat langere file die daardoor in Zuid-Duitsland nog stond was tegen half twee geslonken van 35 tot twaalf kilometer.

Doden

In Europa zijn zaterdag enkele doden gevallen door het winterweer. In Duitsland (Beieren en Hessen) kwamen drie mensen om door gladheid in het verkeer. Een 17-jarige vrouw overleed in Zwitserland door een steiger die instortte door harde wind.

Twee kinderen van tien en veertien jaar zijn zaterdag in de Franse Alpen om het leven gekomen door een aardverschuiving. Bij Aussois stortte een stuk rots naar beneden op de auto waarin de kinderen meereden. De andere drie inzittenden - de ouders van de slachtoffers en hun derde kind - raakten gewond.