WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de namen van meer dan 300 gedetineerden bekendgemaakt die sinds 2001 op de basis Guantánamo Bay gevangen zitten zonder vorm van proces. Het Pentagon deed dit op last van een uitspraak van een federale rechtbank, aldus de BBC.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De namen staan niet op een lijst, maar staan verspreid in een 6000 pagina's tellend document. Het Pentagon moest de namen vrijgegen, nadat het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) ze had opgeëist op basis van de wet op vrije informatie.

Op de basis Guantanámo Bay zitten ruim 500 mensen vast sinds de Verenigde Staten in 2001 Afghanistan binnenvielen. De meeste gevangenen zitten al vier jaar vast zonder dat een aanklacht tegen hen is ingediend.

Strijders

De namen die nu zijn vrijgegeven zijn van gedetineerden die op hoorzittingen zijn verschenen waarop moest worden vastgesteld of zij terecht zijn aangemerkt als "vijandige strijders" of dat ze ten onrechte vastzitten. Al eerder waren de transcripties van deze zittingen vrijgegeven, maar toen waren alle namen geschrapt.

Eerder deze week maakte het Pentagon bekend dat 120 gedetineerden worden overgebracht naar hun land van herkomst om daar gevangen te worden gezet. Het Vaticaan veroordeelde vrijdag voor het eerst de manier waarop de Verenigde Staten hun gevangenen in Guantánamo Bay behandelen. Volgens het Vaticaan wordt "de menselijke waardigheid in deze gevangenis niet gerespecteerd".

Gedwongen

Een van de gevangenen, een man uit Koeweit, gaf een interview met de BBC die de vragen via zijn advocaat had doorgespeeld. Volgens de man krijgen de gedetineerden die in december een hongerstaking begonnen, gedwongen voedsel toegediend en worden ze in afzondering gehouden. De mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties zei onlangs deze gedwongen voeding te beschouwen als een vorm van marteling.