HILVERSUM - Met de gemeenteraadverkiezingen van dinsdag voor de deur, staat de PvdA er goed voor. De partij van Wouter Bos staat nu in de Politieke Barometer op 53 zetels, tegenover 49 zetels vorige week en 42 zetels bij de vorige verkiezingen. De regeringspartijen blijven vrijwel gelijk in de kiezersgunst, terwijl GroenLinks en SP wat terugvallen.

Het CDA staat in de peiling, die Interview-NSS verricht in samenwerking met het tv-programma Nova, op 32 zetels. Dat zijn er voor de grootste regeringspartij evenveel als vorige week, tegenover 44 zetels in de Tweede Kamer.

Ook regeringspartij VVD bleef in de peiling steken op eenzelfde aantal zetels: 27 zetels deze week, 27 zetels vorige week, en 28 zetels bij de vorige verkiezingen.

D66 heeft zes zetels in de Kamer en de kleinste regeringspartij, die vorige week nog op vier zetels stond, is nu gedaald naar drie zetels. Samen komen de regeringspartijen in de laatste peiling dus uit op 62 zetels.

Oppositiepartij GroenLinks heeft acht zetels in de Tweede Kamer, haalde er vorige week elf in de peiling, maar staat nu op negen. De SP, die bij de verkiezingen negen zetels haalde, gaat van zeventien naar zestien. Een linkse combinatie van PvdA, GroenLinks en SP zou nu dus uitkomen op 78 zetels.

De LPF gaat van 8 zetels in de Kamer naar 0 zetels in de peiling, de ChristenUnie van drie naar vijf en de SGP van twee naar drie. De van de VVD afgescheiden eenmansfractie Wilders scoort in de peiling twee zetels.