GRONINGEN - D66 kan na de verkiezingen van 2007 "fijn buiten gaan spelen en kereltje Pechtold kan als veilingmeester het laatste kaveltje van zijn partij afmijnen". Voor VVD-coryfee Wiegel hebben de democraten in de coalitie duidelijk afgedaan, zo maakte hij vrijdag duidelijk tijdens een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in Groningen.

Vooral de D66-minister voor Bestuurlijke Vernieuwing moest het ontgelden. Volgens Wiegel zullen VVD en CDA bij de parlementsverkiezingen een meerderheid halen. "Alexander de Grote kan dan weer weg uit het vunzige Den Haag en weer veilingmeester worden."

Ook PvdA-leider Wouter Bos kon echter in zijn ogen geen genade krijgen. Wiegel omschreef Bos als een heilige boon met een glad verhaal van gebakken lucht die niet kan kiezen en geen stelling durft te nemen. "Wat een verschil met Joop den Uyl. Die stond tenminste ergens voor. Dat was een echt mens, een naturel. Daar had ik respect en bewondering voor."

Na Wiegel was het de beurt aan politiek leider Van Aartsen om duidelijk te maken dat het met Wouter Bos nooit iets kan worden. "Bos is een aardige, vriendelijke meneer. Maar achter hem staat nog steeds de hele ouwe sociaaldemocratische hap en die komt weer terug. En Bos heeft te weinig om daar weerstand tegen te bieden."

Met Wiegel is Van Aartsen ervan overtuigd dat de tandem CDA/VVD bij de volgende Kamerverkiezingen een meerderheid zal behalen. Om dat te bereiken zal Van Aartsen, als hij in juli tot lijsttrekker wordt verkozen, nog een geheim wapen in de strijd werpen. Of dat in de persoon van Wiegel als kandidaat-premier zal gebeuren, wilde hij nog niet zeggen. Maar Wiegel zei niet uit te sluiten dat er in juli met hem gepraat gaat worden.

GroenLinks-fractieleider Halsema zei in een reactie op de geringschattende opmerkingen van Wiegel over coalitiegenoot D66: "Je gaat denken dat de VVD uit is op vervroegde verkiezingen".

Pechtold zelf reageerde in het tv-programma Nova met: "We wachten het rustig af". Het "kereltje" zei op zijn beurt over Wiegel: "Als hij een vent is, maakt hij bekend wat hij wil, of hij straks de kar van de VVD wil trekken".

Staatssecretaris Rutte, tevens campagneleider van de VVD, is "niet zo rabiaat anti-D66" als partijcoryfee Wiegel, zei hij na de toespraak van Wiegel. Rutte zei in het tv-programma Barend en Van Dorp zelf "geen probleem te hebben met D66". Wel is hij het met Wiegel eens dat het makkelijker is om met twee partijen te regeren dan met drie.

Wiegel sprak in zijn toespraak in Groningen een voorkeur uit voor een regering van CDA en VVD. Rutte heeft naar eigen zeggen met Wiegel wel gesproken over de strekking van diens toespraak, maar niet over de letterlijke tekst.