HOUTEN - De jaarlijkse voorjaarsbeurs voor de duivenliefhebbers moet het zaterdag in Houten doen zonder het gekoer van zo'n 5.000 jonge duifjes. Minister Veerman (Landbouw) heeft er wegens de vogelgriep een stokje voor gestoken. De organisatoren van de beurs overwegen een schadeclaim aan zijn adres, omdat hij pas op het laatste moment definitief zijn 'nee' heeft laten horen.

"Veerman is het braafste jongetje van de klas", zei organisator Pieter Kos vrijdag. "In landen als België, Duitsland of Groot-Brittannië vliegen de postduiven nog vrij rond. Hier moeten ze op til. Dat is een harde maatregel. Hij kan weten dat postduiven nauwelijks gevoelig zijn voor het virus." Kos zegt pas donderdag schriftelijk te horen te hebben gekregen dat er geen duiven mochten komen.

De beurs trekt liefhebbers en handelaars rond de duivensport uit heel Europa. Er komen zelfs enkele gasten uit China en Zuid-Afrika. Die kunnen geen duiven bekijken of kopen, maar zijn beperkt tot de handel in voer, medicijnen en duivensportattributen.

Ter compensatie van het gebrek aan duiven gaan de bezoekers in discussie of de ophokplicht die nu ook voor duiven geldt een bedreiging vormt voor "onze geliefde duivensport" of de aanloop is naar een andere manier van duiven houden. "Wellicht het meest prestigieuze duivensportdebat aller tijden", verzucht Kos.