MOSKOU - Een delegatie van de radicale Palestijnse beweging Hamas is vrijdag in Moskou begonnen aan gesprekken met Russische functionarissen. Het driedaagse bezoek van Hamas aan Moskou is omstreden. De organisatie erkent Israël niet, en wordt internationaal dan ook niet als een volwaardige gesprekspartner beschouwd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Russische president Vladimir Poetin heeft Hamas toch uitgenodigd voor een bezoek. Moskou heeft zich opgeworpen als bemiddelaar tussen Israël en Hamas en wil weten wat de beweging van plan is nu zij de Palestijnse verkiezingen heeft gewonnen en een regering gaat vormen.

Rusland vindt, evenals de Verenigde Staten, dat Hamas Israël moet erkennen en het geweld moet afzweren. De delegatie van Hamas staat onder leiding van Khaled Meshaal.

Na aankomst in Moskou haalde Meshaal fel uit naar Israël. Hij zei dat de Joodse staat zich niet houdt aan de zogenoemde internationale 'routekaart' voor vrede in het Midden-Oosten. "Het grootste probleem is de bezetting van Palestina", zei hij.

De Russisch-orthodoxe patriarch Aleksej II heeft zondag een ontmoeting met Meshaal, liet de Russisch-Orthodoxe Kerk weten.