DEN HAAG - Zoetermeerder Richard H. moet de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengen. Dat eiste officier van justitie J. Belien vrijdag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens hem is bewezen dat H. zijn vrouw en zijn twee dochtertjes heeft vermoord en hun lijken heeft verborgen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De zaak tart volgens de aanklager elke beschrijving. In de nacht van 6 op 7 april 2005 sloeg H. zijn 31-jarige vrouw, slapend in het echtelijk bed, met een honkbalknuppel hard op het hoofd. Toen zij daarna nog bleek te leven, wurgde H. haar. Vervolgens liep hij naar de slaapkamers van zijn dochters van drie en vijf jaar oud, die hij ook wurgde.

Koelbloedig

De officier van justitie is van mening dat Richard H. de moorden met voorbedachten rade en op zeer koelbloedige wijze heeft gepleegd en een "onvoorstelbaar grote schok" in de samenleving heeft veroorzaakt.

Ook na de gruwelijke misdrijven heeft H. het hoofd volgens de officier uiterst koel gehouden en alleen oog gehad voor zijn eigen belangen. H. vervoerde de lijken van zijn vrouw en kinderen in zijn auto naar de bossen nabij het Brabantse Alphen-Chaam, dolf een graf en dumpte de lichamen erin. Daarna reed hij terug naar Zoetermeer.

Hij poogde de sporen van het geweld in de woning uit te wissen, liet de hond uit, belde de school van zijn oudste dochter om haar ziek te melden, sms'te zijn baas en ging uiteindelijk naar zijn werk. Niemand merkte iets bijzonders aan hem. H. sms'te en mailde 'intiem' met twee verschillende vrouwen.

Webcamgirl

Op vrijdag 8 april haalde hij de Poolse 'webcamgirl' Joanna op van het Amstelstation in Amsterdam. H. had haar in 2003 via internet leren kennen. H. legde contact met haar en het tweetal heeft elkaar een aantal malen ontmoet, zowel in Nederland als in Polen. Op 8 april zou hij Joanna dan eindelijk meenemen naar zijn eigen huis. Om dat mogelijk te maken, zag hij zich genoodzaakt zijn gezin te vermoorden.

Het liefdespaar bracht het weekeinde met elkaar door. Joanna en H. bedreven de liefde in het bed waar H. twee dagen eerder zijn vrouw had vermoord. H. had een bebloed stuk uit het matras gesneden. Bloedspatten op de slaapkamermuren had hij afgedekt met tekeningen van zijn kinderen. Hij sms'te de ouders van zijn vrouw dat zij die zaterdag een leuke dag hadden in Tropicana in Rotterdam. Joanna keerde op zondag weer terug naar Polen.

Op maandagmorgen legde H. broodkruimels op de ontbijtbordjes van zijn kinderen. In de loop van de dag lichtte hij zijn schoonmoeder in over het feit dat zijn vrouw en de twee meisjes waren verdwenen.

Aangifte vermissing

's Avonds deed hij aangifte van vermissing. De politie begon meteen een grootscheeps onderzoek. H. heeft verklaard dat hij genoot van alle aandacht die hem door de mysterieuze verdwijning van zijn gezinsleden ten deel viel.

Dubbellevens

Tien dagen later viel H. door de mand, dankzij verklaringen van hemzelf en getuigen en dankzij bloedsporen bij de woning en in H.'s auto. Al spoedig bleek dat H. er meerdere dubbellevens op nahield en affaires had met andere vrouwen. "Niemand heeft daar ooit enig vermoeden van gehad", zei officier Belien. "Zijn vrouw ook niet. Zij hield van hem."

Vier gedragsdeskundigen onderzochten Richard H. Volgens een van hen kunnen de moorden de Zoetermeerder niet volledig worden toegerekend wegens een persoonlijkheidsstoornis. De drie anderen menen dat H. geestelijk niets mankeert en dat hij volledig verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden. Officier Belien sloot zich bij de laatste conclusie aan, waarmee de mogelijkheid om H. tbs op te leggen is komen te vervallen.

Tbs

De advocaten van H. menen dat H. verminderd toerekeningsvatbaar is en daarom wel in aanmerking komt voor tbs. Zij bepleitten dan ook een gematigde celstraf in combinatie met een behandeling in een tbs-kliniek.

Vrijdagmiddag houden de advocaten van H. hun pleidooi. De rechtbank sluit het onderzoek 17 maart en doet op 31 maart uitspraak.