WENEN - Het overleg tussen topdiplomaten van Iran en de Europese Unie, vrijdagochtend in Wenen, heeft geen overeenkomst opgeleverd. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Douste-Blazy gemeld na afloop van het gesprek over de nucleaire ambities van de islamitische republiek. Iran toonde zich evenwel nog altijd optimistisch.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Iraanse onderhandelaar Ali Larijani sprak in de ambtswoning van de Duitse ambassadeur in Wenen met vertegenwoordigers uit Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Ook EU-buitenlandcoördinator Javier Solana was aanwezig. Iran had om het onderhoud gevraagd, maar de drie Europese landen hadden al laten weten niet met nieuwe voorstellen te zullen komen.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier vond het gesprek desondanks plaats in een "constructieve atmosfeer". Hij benadrukte echter dat de EU volhoudt dat Iran moet stoppen met de verrijking van uranium voordat er opnieuw kan worden onderhandeld. Daartoe is Teheran evenwel nog altijd niet bereid.

Kernwapens

De internationale gemeenschap, met de Verenigde Staten voorop, vreest dat Iran zijn nucleaire programma niet alleen gebruikt om stroom op te wekken, zoals het zelf beweert, maar ook om in het geheim kernwapens te ontwikkelen. Verrijkt uranium is de brandstof voor kerncentrales, maar kan ook dienen als basis voor een atoombom.

De 'grote drie' van de EU proberen al maanden te bewerkstelligen dat Iran de verrijking van uranium staakt. Het land weigert dat echter en stelt dat het recht heeft op kernenergie. De Europese landen hebben aangeboden technologie te leveren waarmee Iran wel stroom kan opwekken maar geen wapens kan maken. Teheran heeft tot dusver echter elk compromis van tafel geveegd.

Veiligheidsraad

Washington wil de kwestie voorleggen aan de Veiligheidsraad van de VN. Die kan sancties opleggen om Iran alsnog op de knieën te dwingen. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), het VN-orgaan dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan, kan dat niet. De bestuursraad van het IAEA komt maandag in Wenen bijeen om te praten over een mogelijke doorverwijzing.