WASHINGTON - Na maandenlang gesteggel heeft het Amerikaanse parlement een kernstuk van het Amerikaanse antiterrorismebeleid goedgekeurd. De Senaat stemde donderdag definitief in met verlenging van de zogeheten Patriot Act, nadat het Huis van Afgevaardigden zich al in december voor de wet had uitgesproken. De wet kan nu naar president Bush voor ondertekening.

Struikelblok de afgelopen tijd was de bescherming van de privacy van burgers. De Patriot Act geeft de overheid sinds de aanslagen van 11 september 2001 ruime bevoegdheden om burgers in de gaten te houden in de strijd tegen het terrorisme. Zo mogen de autoriteiten burgers afluisteren. Ook mogen ze inzage krijgen in het gedrag van verdachte personen op internet of bij bibliotheken navragen welke boeken mensen lezen.

De Amerikaanse president Bush wil de Patriot Act een permanent karakter geven. Maar de Democraten en sommige gematigde Republikeinen willen dat in de wet de privacy van de burgers beter wordt gewaarborgd. Bush riep vorige maand in zijn State of the Union nog op de wet permanent te maken.