HILVERSUM - Het Rijk kan starters op de woningmarkt helpen door het oprichten van een fonds, waaruit rentevrije leningen worden verstrekt als een kleine aanvulling op de hypotheeklening. Dat zei CDA-fractieleider Verhagen donderdag tijdens een verkiezingsdebat in tv-programma Twee Vandaag.

Verhagen denkt aan een "kop" op de hypotheeklening en een fonds van ongeveer 70 miljoen euro.

Het idee viel niet slecht bij PvdA-leider Bos. Hij herinnerde eraan dat zijn partij eerder met een voorstel was gekomen om starters tegemoet te komen. Geld daarvoor zou in dat voorstel vrijgemaakt kunnen worden door de aftrek van hypotheekrente "af te romen".

Krediet

Tijdens het debat bleken CDA, PvdA en SP het met elkaar eens, dat "agressieve reclame" voor consumptief krediet aangepakt moet worden.

Het debat tussen Verhagen (CDA), Bos (PvdA), Van Aartsen (VVD), Marijnissen (SP), Halsema (GroenLinks) en Van der Laan (D66) in de Erasmus Universiteit in Rotterdam werd rechtstreeks uitgezonden.

Marijnissen

Zo'n 30.000 kijkers maakten in een reactie kenbaar wie volgens hen het debat gewonnen had. Winnaar werd SP-leider Marijnissen met 34 procent van de stemmen, gevolgd door zijn PvdA-collega Bos met 26 procent. Zij lieten de andere vier ver achter zich.

Premier

CDA-fractieleider Maxime Verhagen zegt zich gestoord te hebben aan de manier waarop PvdA-fractieleider Wouter Bos het politieke debat voerde. "Bos doet alsof hij al premier is." Politiek is volgens Verhagen meer dan een media gimmick en een paar scherpe oneliners.

Volgens de fractieleider kiest Bos de gemakkelijke weg door 'het iedereen naar de zin te willen maken' en 'belangrijke keuzes uit te stellen'. "Hij heeft in het afgelopen jaar alleen gekozen voor de Europese grondwet, maar slaagde er vervolgens niet in zijn eigen achterban te overtuigen."

Samenwerking

Verhagen vindt het te vroeg te speculeren over eventuele samenwerking met andere partijen na de landelijke verkiezingen volgend jaar, maar hij wil ook 'niets' uitsluiten. "Laten we eerst die gemeenteraadverkiezingen afwachten."

Als de landelijke verkiezingen straks voor de deur staan, zal ook Bos er niet aan ontkomen 'duidelijke standpunten' in te nemen, stelt Verhagen. "Als hij dat doet, dan zakt de PvdA vanzelf in de peilingen."