RIJSWIJK - Het verkeer ondervond donderdagavond en vrijdagochtend opnieuw flinke overlast door het winterweer. De ochtendspits was vrijdag aanzienlijk drukker dan normaal door gladde wegen en mist.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Wim Strik | Schapen in de sneeuw

Op de snelweg A15 (Tiel-Rotterdam) zijn vrijdagmorgen nabij knooppunt Deil bij meerdere ongevallen zes vrachtwagens en zes personenauto's op elkaar gebotst. Daarbij zijn drie gewonden gevallen. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) bekendgemaakt.

Dichte mist

Een van de vrachtwagenchauffeurs raakte bekneld in zijn voertuig. Het ongeval gebeurde volgens het KLPD in dichte mist.

In eerste instantie was er een aanrijding tussen twee vrachtwagens. Een andere vrachtauto merkte de file die hierdoor ontstond, te laat op en reed hier in volle snelheid op in waarbij het voertuig drie vrachtwagens en een personenauto raakte. Een auto reed vervolgens weer op de vrachtwagen. Daarachter was er een ongeval tussen drie auto's en gebeurde nog een eenzijdig ongeluk waarbij een auto in de sloot belandde.

De politie sloot de weg af. Verwacht wordt dat de stremming enkele uren zal duren wegens sporenonderzoek.

Heerlen

Donderdagavond vond er op de A79 een kettingbotsing plaats. Op de A79 Heerlen richting Maastricht botsten donderdagavond rond half elf minstens dertien auto's op elkaar door de gladheid. Het ongeval gebeurde bij de afslag Valkenburg-Houthem. Een aantal automobilisten hield nekklachten aan de klap over.

De ochtendspits was vrijdag, met op het hoogtepunt 200 kilometer file, veel drukker dan normaal. Op een doorsnee vrijdag staat er hooguit zeventig kilometer file. Vooral in de omgeving van Rotterdam, waar nog veel sneeuwresten op de weg lagen, stond het verkeer vast.

Regio

Volgens de ANWB verschilde de drukte sterk per regio. "In Rotterdam heeft het donderdagavond nog gesneeuwd zodat er nu nog veel sneeuw op de wegen ligt, terwijl het in de omgeving van Amsterdam juist rustiger dan normaal is omdat de wegen daar veel beter begaanbaar zijn", aldus een woordvoerder.

Ondanks het slechte weer, gebeurden er volgens het Korps landelijke politiediensten (KLPD) bijzonder weinig verkeersongevallen. "Mensen passen hun rijgedrag blijkbaar aan de gladheid aan."

Zoutgehalte

Rijkswaterstaat is in de nacht van donderdag op vrijdag uitgerukt met vijfhonderd strooiauto's. Het moment van uitrukken wordt bepaald door de wegdektemperatuur en het zoutgehalte op het wegdek, die door sensoren in het asfalt gemeten worden, in combinatie met de weersvoorspellingen.

De rechtbanken in Zwolle en Lelystad gelastten de behandeling van verschillende rechtszaken af in verband met het slechte weer.


Foto: Paul Crielaard | Hinder op het spoor door sneeuw

Treinverkeer

Het treinverkeer van en naar Gouda werd vrijdagochtend enige tijd gestaakt omdat de machinisten door de stuifsneeuw de seinen niet meer konden zien. Reizigers liepen een vertraging op van ruim een uur. Spoorbeheerder ProRail waarschuwt, op basis van de weersverwachting, voor nog meer hinder op het spoor in de loop van de dag. Het betreft waarschijnlijk het gebied beneden de lijn Roosendaal - Hengelo.

Schiphol

Bijkomend probleem voor het verkeer vormde de dichte mist die in de loop van vrijdagochtend de kop opstak. Op luchthaven Schiphol liep ook het vliegverkeer hierdoor vertraging op. Door de mist kan voor het binnenkomend verkeer slechts een baan worden gebruikt, in plaats van twee onder normale omstandigheden. Hierdoor ontstaan vertragingen tot een uur voor inkomend en uitgaand vliegverkeer.