SCHOONLOO - De Drentse politie heeft donderdag een Mig-17-gevechtsvliegtuig uit een schuur in het Drentse Schoonloo verwijderd. Aan het Russische toestel waren twee mitrailleurs en een boordkanon bevestigd. Ook was het voorzien van een schietstoel met een explosieve lading.


Foto: H. Brunink l Het toestel is overgebracht naar een opslagplaats in Hoogeveen

Eerder deze week was het gevaarte al in beslag genomen door de politie. De eigenaar is toen aangesteld als tijdelijke bewaarder van het vliegtuig, op voorwaarde dat hij het toestel intact zou laten. Bij controle donderdag door experts van de Koninklijke Landmacht bleek de eigenaar twee mitrailleurs te hebben gedemonteerd. Het vliegtuig is daarop weggehaald, aldus een politiewoordvoerder.

Vergunningen

Tegen de eigenaar is proces-verbaal opgemaakt wegens invoer en bezit van wapens die vallen onder de wet Wapens en Munitie. Het toestel is overgebracht naar een opslagplaats in Hoogeveen. Eind januari raakte de man ook al een dergelijk toestel kwijt. Hij had niet de juiste vergunningen en deed het toestel over aan een handelaar in Emmeloord.

Terroristen

De man plaatste beide gevechtsvliegtuigen in zijn tuin om aan te tonen hoe gemakkelijk particulieren aan oorlogsmateriaal kunnen komen. Er komt geen derde Mig. "Ik ga ervan uit dat de ogen van de wereld nu wel geopend zijn. Als ik zo eenvoudig aan een dergelijk vliegtuig kan komen, dan is het voor terroristen helemaal een koud kunstje", aldus de voormalige eigenaar.

Het gevechtsvliegtuig is afkomstig uit Polen. De man zegt dat hij een verklaring van de Poolse regering heeft waarin staat dat de wapens onklaar gemaakt zijn. Wanneer het gevaarte volledig ontmanteld is, krijgt de man het vliegtuig naar eigen zeggen terug om het te kunnen verkopen.