BERLIJN - De Duitse dierenbescherming heeft donderdag gezegd dat dierenasiels worden overspoeld met huisdierbezitters die van hun kat afwillen. Volgens een woordvoerster van de organisatie zijn veel kattenbezitters in "paniek" na de vondst van een dode kat in Noord-Duitsland die besmet bleek met het H5N1-vogelgriepvirus.

"We hebben een eindeloze reeks telefoontjes gekregen van mensen die onmiddellijk van hun kat afwilden. Sommigen zijn zelfs bereid hun dieren te laten inslapen", aldus Alexandra Diezermann. Volgens haar zijn vooral inwoners van de zuidelijke deelstaat Beieren bereid hun kat de deur uit te doen wegens de vogelgriep.

Het aantal bevestigde gevallen van vogelgriep in buurland Duitsland blijft oplopen. Volgens de Duitse minister van Landbouw Seehofer zijn er nu 140 besmettingen van vogels (en een kat) met het H5N1-virus vastgesteld. De meeste gevallen, 115, zijn op het Noord-Duitse eiland Rügen.

Seehofer kondigde wegens de vondst van de besmette kat ook aan dat de huidige 'berschermingszones' rond brandhaarden van vogelgriep van 3 naar 10 kilometer worden uitgebreid. Katten en honden mogen in deze gebieden niet langer meer vrij rondlopen, zo zei hij in Berlijn.

De bewindsman wil ook spoedberaad tussen de landelijke verantwoordelijke ministers en die van alle deelstaten om over verdere maatregelen tegen vogelgriep te praten.