DEN HAAG - Jeroen van G. ontkende donderdag tijdens zijn beroepszaak voor het gerechtshof in Den Haag dat hij op 9 januari 2005 een stuk stoeptegel op de rijbaan van de A4 bij Rijswijk heeft gegooid. De dertigjarige Louise Donk overleed die avond op diezelfde plaats nadat een stuk stoeptegel door haar voorruit was geslagen. Voor de rechtbank verklaarde hoofdverdachte Van G. vorig jaar nog wel dat hij een stuk tegel had gegooid.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De 23-jarige Van G. zei donderdag dat alleen de 19-jarige Davy V. een stuk steen vanaf het viaduct naar beneden had gegooid. "Ik hoorde een klap en gooide toen mijn stuk snel weg, maar niet op de rijbaan", aldus Van G.

Celstraf

De advocaat-generaal eiste donderdag negen jaar celstraf voor Jeroen van G., Davy V. hoorde zeven jaar tegen zich eisen. De eis voor medeverdachte Frederik B., 24 maanden waarvan zes voorwaardelijk, was gelijk aan het eerdere vonnis van de rechtbank.

De rechtbank achtte vorig jaar Jeroen van G., Davy V. en twee medeverdachten schuldig aan moord. Van G. kreeg daarvoor zes jaar celstraf, V. vijf jaar. Medeverdachte Stephan H. kreeg 36 maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Frederik B. kreeg 24 maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk. De laatste twee zaten vlak bij in de auto te wachten toen Van G. en V. zich op het bewuste viaduct bevonden. Drie verdachten gingen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep, H. deed dit niet.

Viaduct

Jeroen en Davy werden vorig jaar ook nog schuldig bevonden aan poging tot moord omdat Jeroen in het bijzijn van Davy een zak puin vanaf een viaduct op een vrachtwagen gooide. Deze chauffeur kwam met de schrik vrij. De jongens hadden eerder op de avond ook al stokken op de weg gegooid.

Wie van de twee mannen nou het fatale stuk stoeptegel gooide, is nog steeds niet duidelijk. De politie vond een stuk in de auto en een op de rijbaan. De verdachten schuiven elkaar de zwarte piet toe. Davy en Frederik zijn bang voor Jeroen en zeggen door hem te zijn bedreigd. Volgens het OM zijn ze in ieder geval allemaal schuldig aan het medeplegen van moord. "Ze hadden kunnen weten dat er iemand dood kan gaan als je een stuk steen naar beneden gooit, mede omdat ze eerder al een vrachtwagen hadden geraakt. Ze hebben dat gevaar willens en wetens aanvaard", aldus de advocaat-generaal.

Signaal

Frederik, die samen met Stephan in de auto toekeek, had al eerder op de avond weg kunnen gaan of kunnen ingrijpen, maar deed dat niet en is volgens de advocaat-generaal dus ook medeplichtig aan moord. De aanklager wil met zijn eis een "voorbeeld stellen en een duidelijk signaal afgeven naar de maatschappij". Na het stoeptegelincident volgde een golf van soortgelijke incidenten: 'kopieerders'.

De advocaat van Davy voerde aan dat zijn cliënt zijn steen pas na Jeroen had losgelaten en toen hij er zeker van was dat hij niemand zou raken. Hij vond ook dat het niet was bewezen dat Louise Donk was overleden door de steen, dat kon ook gekomen zijn door de klap tegen de vangrail. Verder wil raadsman A. Westendorp dat Davy, die destijds meerderjarig was, volgens het jeugdstrafrecht wordt berecht omdat hij "kinderlijk onvolwassen is".

De raadsman van Jeroen, R. Theelen, bepleitte dat er nog nooit iemand eerder op die manier was overleden en dat de jongens dus niet hadden kunnen weten dat je dood kan gaan van een vliegende stoeptegel. "En de kans dat je met zo'n klein stuk iets raakt, is klein."

Grap

De advocaat-generaal voegde de vordering voor een schadevergoeding van de familie van Louise en haar vriend bij de eis. Samen eisten ze ruim 9000 euro. Hoofdverdachte Jeroen is bereid dit in termijnen af te betalen. "Het was een uit de hand gelopen grap. Ik heb die steen niet gegooid, maar ik voel me wel verantwoordelijk, want ik ben erbij geweest. En ik heb niets gedaan om het tegen te houden."