LONDEN - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wordt volgende week aangeklaagd wegens omkoping van de Britse zakenman David Mills, de man van de Britse minister van Cultuur Tessa Jowell. Ook Mills wordt aangeklaagd in het omkoopschandaal, meldde de Britse krant The Idependent donderdag uit Italiaanse bronnen bij Justitie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens de aanklacht zou Mills 600.000 dollar hebben gekregen om meineed te plegen ten gunste van Berlusconi tijdens een corruptieproces in 1997 en 1998. Mills is een internationale specialist op het gebied van belastingontduiking, die verscheidene bedrijven van Berlusconi heeft helpen opzetten.

Bedrag

Berlusconi ontkende donderdag via zijn advocaat dat hij Mills een dergelijk bedrag heeft betaald. Het geld zou afkomstig zijn geweest van een andere klant van de Brit, die dat zelf ook steeds heeft gezegd.

Jowell is eveneens betrokken in het schandaal, omdat zij het geld zou hebben gebruikt om de hypotheek op haar huis af te betalen. Donderdag rapporteerde een speciale onderzoeker in het Britse parlement dat ze daarmee de politieke gedragsregels niet heeft overschreden, omdat haar man haar niet op de hoogte had gesteld van de gift.

Politieke zet

Volgens Berlusconi is de aanklacht een politieke zet, omdat op 9 en 10 april de Italiaanse verkiezingen plaatsvinden. Berlusconi neemt het met zijn centrumrechtse coalitie Huis van de Vrijheden dan op tegen de centrumlinkse coalitie Unie van Romano Prodi.

De Italiaanse aanklagers ontkennen echter dat de aanklacht een politieke bedoeling heeft. Volgens hen kunnen ze niet wachten met de rechtsgang, omdat Berlusconi onlangs de verjaringstermijn voor corruptiezaken heeft verlaagd van vijftien naar tien jaar.