ROTTERDAM - Het CDA in Rotterdam wil jongeren in die stad zonder werk en zonder opleiding onderbrengen in een speciale campus. Deze Campus Nieuwe Kans Rotterdam moet hen in twee jaar tijd discipline bijbrengen, een opleiding geven op MBO2-niveau en na afloop een betaalde baan garanderen. Het CDA presenteert de plannen donderdag op het Albeda College in Rotterdam.

CDA-lijsttrekker Geluk heeft de plannen ontwikkeld met onder anderen oud-premier Lubbers en voorzitter De Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. Ongeveer duizend jongeren kunnen het traject volgen.

Volgens Geluk is de campus bedoeld voor een harde kern van voortijdig schoolverlaters en jeugdwerklozen die niet op eigen kracht vooruit kunnen. Hij acht de kans groot dat ze in de criminaliteit belanden.

Heropvoeding

De eerste fase van het traject is gericht op heropvoeding, daarna krijgen de 'cursisten' een opleiding. De disciplinerende startfase van de opleiding is intern. "Of je leert, of je werkt. Meer smaken zijn er niet", aldus Geluk.

Om jongeren te dwingen om het traject in te gaan wil het CDA korten op de bijstandsuitkering. Andere dwangmiddelen zijn door de wetgeving nog onvoldoende mogelijk. De partij hoopt dan ook dat de verlengde leerwerkplicht tot 23 jaar, die het kabinet momenteel uitwerkt, er komt.

De kosten voor de campus zijn beraamd op 40 miljoen euro per jaar.