WASHINGTON - Een video die woensdag door de Amerikaanse media is uitgezonden bevestigt dat de Amerikaanse president Bush al eerder op de hoogte was van de naderende ramp in New Orleans door de orkaan Katrina. De video is woensdag, zes maanden na de ramp, vrijgegeven. Te zien is een bespreking van Bush met Michael Brown, het voormalige hoofd van de federale rampenbestrijdingsdienst FEMA.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Brown vertelt op 28 augustus, een dag voordat Katrina in alle hevigheid in New Orleans toesloeg, aan Bush dat het "op zijn zachtst gezegd een grote wordt". Het hoofd van het Nationale Orkaan Centrum, Max Mayfield, uit zijn zorg dat de dammen rond New Orleans het niet zullen houden.

Kritiek

Na de ramp kwam er erg veel kritiek op de FEMA, omdat het agentschap te langzaam zou hebben gereageerd. Brown moest aftreden.

Het Witte Huis hield zich op de vlakte en zei niet goed op de hoogte te zijn geweest van de ernst van de dreigende ramp. Vier dagen na het overtrekken van de orkaan zei Bush dat "niemand had verwacht dat de dammen het zouden begeven".

Bush vierde tijdens de briefing door Brown vakantie op zijn ranch in Texas. Hij stelde geen vragen, maar zei alleen dat hij "de lui op staatsniveau er van wil verzekeren dat wij geheel voorbereid zijn".

Hulpverlening

Begin februari werd al bekend dat Brown zijn bevindingen op 28 augustus had overgebracht aan een 'hoge functionaris in Washington'. Hij zei dit tijdens een getuigenis tegen de speciale staatscommissie die de trage hulpverlening na Katrina onderzoekt. Naar nu blijkt sprak Brown met president Bush zelf.

Witte Huis-woordvoerder Trent Duffy verdedigde in een reactie het optreden van Bush: "President Bush nam deel aan briefings, telefoonconferenties en conversaties gedurende het hele proces en zijn regering heeft ervoor gezorgd dat federale middelen beschikbaar waren om de mensen van New Orleans te helpen."