DEN HAAG - Automobilisten gingen donderdag wegens het winterse weer in groten getale vroeger op pad dan anders. De eerste langere files waren al voor half zeven een feit, terwijl de opstoppingen ook maar langzaam oplosten. Om half elf registreerde de Verkeers informatiedienst (VID) nog 24 files van bij elkaar 121 kilometer.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Peter van der Vegt l Verscheidene files waren tien kilometer of langer

De grootste problemen deden zich volgens de ANWB voor in het midden en noorden van het land. Vanwege de sneeuw werd bijvoorbeeld de Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad enige tijd afgesloten. Op verscheidene snelwegen stond meer dan tien kilometer file, op de A4 naar Amsterdam stond zelfs twintig kilometer. Omstreeks half negen stond er in totaal ruim 350 kilometer file.

De vroege ochtendspits donderdag volgde op een laat geëindigde avondspits. Door hevige sneeuwval waren woensdagavond pas rond middernacht alle files op de snelwegen opgelost, aldus de ANWB.

Vertragingen

Woensdagavond stonden duizenden automobilisten stil op de A28 richting Zwolle. Sneeuwval en gladheid zorgden voor vijftig kilometer file in beide richtingen op deze snelweg. Ook naar Amsterdam had het verkeer te maken met vertragingen.

Bussen en treinen

Trein- en busreizigers kregen donderdag eveneens te maken met vertragingen omdat bussen en treinen uitvielen. Zo reden er in de ochtend enige uren minder treinen in Noord-Holland, terwijl in Zwolle de stadsbussen niet meer reden en de streekbussen grote problemen door sneeuw en gladheid ondervonden. "Er is geen doorkomen aan", aldus de zegsman van vervoersbedrijf Connexxion donderdagochtend.


Foto: Joachim Bosman l In Zwolle rijden geen bussen meer

De ongeveer vijftien centimeter sneeuw die woensdag viel, wordt donderdag nog enkele centimeters dikker, verwacht het KNMI. De ANWB stelde vast dat automobilisten goed inspelen op de omstandigheden.

"Nederland is vroeg op pad gegaan om ondanks sneeuw en gladheid op tijd op het werk te komen."