ZWOLLE - Duizenden automobilisten stonden woensdagavond stil op de A28 richting Zwolle, nadat sneeuwval en gladheid in beide richtingen voor files van ongeveer 50 kilometer hadden gezorgd. Een van de oorzaken was een vrachtwagen die bij Zwolle was geslipt.

Door de file konden bergingsvoertuigen pas na lange tijd bij de truck komen. Rond zeven uur werd de snelweg vrijgegeven. De ANWB verwachtte dat de file daarna langzaam zou oplossen.

Amsterdam

Ook rond Amsterdam had het wegverkeer te maken met vertragingen. De ring A10 stond vol, evenals de A1 tussen Amersfoort en Amsterdam in beide richtingen. Veel van de wachtenden in de files waren volgens een woordvoerder van de ANWB op weg naar de ArenA, waar om half negen de oefeninterland Nederland-Ecuador zou beginnen.

Spoorbrug Zwolle

Het treinverkeer had weinig last van de winterse weersomstandigheden. Behalve bij Zwolle, daar kon de spoorbrug vanaf zes uur niet meer dicht. De oorzaak was mogelijk de hevige sneeuwval, aldus spoorbeheerder ProRail. Er kon geen vervangend busvervoer worden geregeld. De spoorbrug over de IJssel bij Zwolle kan inmiddels weer dicht. Even voor negen uur was het defect verholpen en werd het treinverkeer hervat. Het herstellen van de brug liet op zich wachten, doordat de monteurs in de hevige sneeuwwval in het gebied in de file stonden.

Ochtendspits

Ook in de ochtendspits stonden forensen langer in files dan normaal. Er deden zich in het hele land aanrijdingen voor, vooral met blikschade als gevolg. De ANWB ontraadde mensen woensdagavond en -nacht nog de weg op te gaan. Het KNMI verwacht dat er tot donderdagavond sneeuwbuien over Nederland trekken.

Files lossen langzaam op

Tussen Elspeet en Staphorst stond rond 21.30 uur op de A28 nog 42 kilometer file. In tegengestelde richting stond 15 en 4 kilometer file. Eerder groeide de file daar uit tot bijna vijftig kilometer. Ook de files rond Amsterdam nemen langzaam in lengte af.

Tussen Laren en knooppunt Watergraafsmeer stond op de A1 nog 22 kilometer. Op de A2 tussen Maarssen en knooppunt Amstel stond nog 19 kilometer langzaam rijdend en stilstaand verkeer. In die files zijn veel mensen terechtgekomen op weg naar de Amsterdam ArenA voor de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Ecuador, aldus de ANWB.

Advies politie

De politie adviseert niet de weg op te gaan. Ook de ANWB raadt automobilisten aan Amsterdam en de A28 te mijden. De verkeerspolitie roept daarnaast vrachtwagenchauffeurs op geen automobilisten in te halen, die juist vanwege het slechte weer vaart minderen.