DE BILT - Het KNMI verwacht de komende 24 uur nog veel sneeuw. Het weerinstituut voorspelt overlast voor automobilisten, omdat de neerslag kan opvriezen en gladheid kan veroorzaken. De sneeuw trekt de komende uren vooral over het gebied ten noorden van de grote rivieren. Tijdens de buien kan het zicht verminderen tot minder dan 500 meter.

Door flinke sneeuwbuien is het woensdagavond druk op de Nederlandse wegen. De avondspits kwam rond de gebruikelijke tijd op gang (rond 15.30 uur) maar is heviger dan op dagen met normale weersomstandigheden. Rond 17.15 uur stonden er 43 files met een totale lengte van 191 kilometer.

Volgens de ANWB Verkeersdienst is het verkeer vooral rond Zwolle, Enkhuizen, Hoorn en Amsterdam ontregeld. "In Amsterdam is het erg druk. Normaal staat er bij de Coentunnel ongeveer zeven kilometer file, nu is dat al dertien," zei een woordvoerder.

Sneeuw- en hagelbuien zorgden woensdagochtend al voor veel vertraging op de wegen. Plaatselijk viel vijf tot acht centimeter sneeuw. De ochtendspits was pas rond 11.30 uur achter de rug. Op het hoogtepunt van de drukte stond ruim 350 kilometer file.

Of de sneeuw blijft liggen en er, net als een jaar geleden, een dik pak sneeuw komt te liggen, durft het KNMI niet te voorspellen. "We verwachten vooralsnog niet iets echt spectaculairs. Deze sneeuwval is niet zo speciaal, wel mooi, of lastig als je op pad moet", aldus een woordvoerder.

In 2005 lag begin maart in een groot deel van het noorden van het land 20 tot ruim 50 centimeter sneeuw. Het openbare leven kwam toen in grote delen van het land stil te liggen. Het KNMI sprak toen van een uitzonderlijk sneeuwdek, dat zich waarschijnlijk minder dan eens per vijftig jaar voordoet.

Diezelfde maand vroor het in Marknesse (Flevoland) 20,7 graden, de laagste temperatuur ooit in maart in Nederland gemeten.