DEN HAAG/ROTTERDAM - Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Marco Pastors heeft spijt van de ongenuanceerde uitlatingen die hij heeft gedaan over immigranten, terwijl "veel immigranten in de stad zich juist aan het ontwikkelen zijn". Dat heeft hij woensdag gezegd tijdens een bijeenkomst van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren in Den Haag.

Volgens Pastors, die vorig jaar moest opstappen als wethouder vanwege zijn uitspraken over moslims, heeft hij ook goedbedoelende immigranten beledigd terwijl hij diegenen bedoelde die "de kantjes eraf lopen, voor overlast zorgen, hun kinderen uithuwelijken en vrouwen onderdrukken". Pastors zei dat hij geen tijd had gehad voor nuance. "Ik hoop dat u ons onze dadendrang vergeeft."

Debat

Pastors betreurt het verder dat bij de collegevorming in 2002 niet beter is nagedacht over de portefeuilleverdeling en niet langer is gesproken over het integratievraagstuk. Geen excuses heeft hij voor de politieke partijen die aandrongen op zijn vertrek. "Zij hadden het debat gaande moeten houden. Ik hoop dat zij daar door de kiezers volgende week op worden afgerekend."

Pastors herhaalde voor het genootschap zijn ambities richting de landelijke politiek. "De nationale politiek heeft behoefte aan iets nieuws. De oude partijen willen niet, dus moet die vernieuwing van buiten komen."

Nieuwe partij

Als Leefbaar Rotterdam meer dan tien zetels haalt bij de gemeenteraadsverkiezingen, richt de politicus een nieuwe landelijke partij op. Tenzij hij opnieuw wethouder wordt. Over wie met hem mee gaan doen, wil hij nog niet veel kwijt. Wel betreurt hij het dat Geert Wilders zichzelf min of meer uitsloot door vorige week de naam van zijn nieuwe partij, de Partij voor de Vrijheid, bekend te maken. Daarover had hij Pastors niet gebeld. "Ik las het in de krant."

Voor de kiezers buiten Rotterdam had Pastors nog een stemadvies: "Stem op een lokale partij of stem blanco. En neem het voor lief dat men af en toe op elkaars tenen gaat staan."