DORDRECHT - De grote stroomstoring woensdag in de regio Zuid-Holland Zuid heeft vanaf het middaguur 400.000 mensen getroffen. Inmiddels hebben 175.000 mensen in het oostelijk deel, Alblasserwaard Vijfheerenlanden, weer stroom.

In Dordrecht en directe omgeving zijn de problemen nog niet voorbij en zitten nog ruim 200.000 mensen zonder elektriciteit. Dat meldde een woordvoerder van stroomleverancier Tennet. Tennet verwacht binnen enkele uren de storing te hebben verholpen.

De problemen zijn ontstaan in een hoogspanningsstation aan de Merwedehaven in Dordrecht. Vervolgens ontstonden bij twee andere KV-stations ook technische mankementen. Tennet weet nog niet precies wat er aan de hand is geweest, maar is druk bezig om de stroomtoevoer weer op gang te krijgen. Energiebedrijf Eneco kan dan vervolgens weer spanning op het net zetten.

Treinverkeer

Door de stroomstoring was een uur lang treinverkeer van en naar Dordrecht onmogelijk. Inmiddels rijden de treinen weer.

Ook de politie ondervindt problemen. Meldingen naar het alarmnummer 112 moeten worden omgeleid naar buurregio Rotterdam-Rijnmond. Volgens een politiewoordvoerster zijn vrijwel alle dienstdoende politiemensen de straat opgestuurd om waar nodig te assisteren. Het gaat bijvoorbeeld om bewaking van bankfilialen en winkels waarvan alarminstallaties niet meer functioneren.

Omrijden

"We hebben nog geen meldingen van aanrijdingen bij kruispunten waar de verkeerslichten zijn uitgevallen. De mensen zijn voorzichtig. Wel moeten mensen soms flink omrijden omdat spoorwegovergangen dicht blijven", aldus de woordvoerster van de politie.