DEN HAAG - Minister Donner van Justitie wil meer gebruik gaan maken van moderne technologie in het veiligheidsbeleid. Hij denkt onder meer aan 'intelligente camera's', die in staat zijn afwijkende patronen te herkennen. Het gaat dan bijvoorbeeld om camera's die in voetbalstadions stenengooiers eruit pikken.

Donner wil voor dergelijke projecten extra geld van minister Zalm van Financiën, zei hij woensdag tijdens een CDA-verkiezingsbijeenkomst met de pers. Volgens Donner zouden de miljoenen die hiervoor nodig zijn betaald kunnen worden uit het fonds met aardgasbaten.

Het gebruik van nieuwe technologie wordt een belangrijk onderdeel van het nieuwe veiligheidsplan van de minister voor de komende twee jaar. Ook de veiligheid op straat, de aanpak van veelplegers en van de georganiseerde criminaliteit spelen daarin weer een belangrijke rol.

Donner zei woensdag zich zorgen te maken dat het gevoel van urgentie over veiligheid hier en daar lijkt af te nemen. Hij wees op de discussie in Amsterdam over de vraag of preventief fouilleren nog wel nodig is. Volgens de minister blijkt uit de resultaten dat dit "een noodzakelijk instrument blijft".