AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft een nieuwe financiële tegenvaller bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn. De gemeente verwacht dat de kosten 14,7 miljoen euro hoger uitvallen dan tot nu toe werd gedacht. Dat is ongeveer 1 procent van de totale bouwsom, aldus een nieuwe prognose die wethouder Van der Horst woensdag naar buiten bracht.

De totale kosten van de nieuwe metrolijn zullen in 2012 nu uitkomen op iets meer dan 1,7 miljard, is de verwachting. Dat is 7 procent meer dan de raming bij het begin van de bouw in 2002. In juli 2012 moet de lijn gaan rijden, die Amsterdam-Noord verbindt met de Zuidas.

Conflict

Vooral bij het werk op en rond het Centraal Station kreeg de gemeente te maken met tegenslagen. In maart vorig jaar lag het werk enige tijd stil door een conflict met de aannemers over de planning en de kosten van het contract. Ook liep een proefboor vast in de grond en ging het afzinken van een betonnen bak voor het station veel langzamer dan gepland door vele obstakels in de bodem. De tegenvaller voor het CS-gebied bedraagt bijna 36 miljoen euro.

Van der Horst verwacht een meevaller door een hogere waardering van een parkeergarage op het Rokin op de binnenstad. Als de metrolijn klaar is, wil de gemeente die garage verkopen. Uit nieuwe berekeningen blijkt dat die 22 miljoen euro meer waard is.

Weinig verrassingen

"De nieuwe prognose bevat weinig verrassingen", vindt Van der Horst. "Na drie jaar bouwen hebben we net als in vorige jaren mee- en tegenvallers te melden." Het is volgens hem niet gek dat er tegenvallers zijn, omdat "we werken in het oudste en drukste deel van de stad en we veel technieken voor het eerst gebruiken."