AMSTERDAM - Kinderen die nog geen 1,35 meter lang, zijn moeten vanaf woensdag in de auto in een kinderzitje worden geplaatst. Het maakt niet uit of ze voorin of achter in de auto zitten. Ook mogen autogordels niet meer onder de arm of achter het lichaam langs gedragen worden. Met de nieuwe regels voor het vervoeren van kinderen wordt voldaan aan een Europese richtlijn.

Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn de zitjes nodig omdat autogordels voor kleine kinderen niet genoeg bescherming bieden en voor baby's 'totaal ongeschikt' zijn. "Een zittingverhoger zorgt ervoor dat het heupgedeelte van de gordel over het bekken loopt en niet over de buik. Daardoor kan bij een ernstig ongeval ernstig inwendig letsel voorkomen worden." Ook wordt voorkomen dat de gordel over de hals loopt in plaats van over de schouder.

Kinderen mogen alleen worden geplaatst in zitjes die zijn voorzien van het keuringslabel ECE 44/03 of 44/04. Kinderen die ouder zijn dan 3 jaar, maar kleiner dan 1,35 meter, mogen gewoon op de achterbank meerijden wanneer daar geen kinderzitje meer op past. Een autogordel is dan wel verplicht.

Voorlichtingscampagne

De invoering van de nieuwe regels voor de veiligheid van kinderen in de auto zouden aanvankelijk op 1 januari van kracht worden, maar door een vertraging in het wetgevingsproces werd dat uitgesteld tot 1 maart. Wel startte het ministerie een voorlichtingscampagne met de slogan 'Kinderen veilig in een kinderzitje, daar kun je mee thuiskomen'.