DEN HAAG - Sneeuw- en hagelbuien zorgden woensdagochtend voor langere files dan normaal op de snelwegen. Volgens het Korps landelijke politiediensten (KLPD) bleven de problemen beperkt tot een enkele tientallen aanrijdingen.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Naomi den Hertog | Strooiploegen in actie in Schiedam

Het treinverkeer tussen Den Haag, Rotterdam en Utrecht ondervond ook hinder van het winterweer. Wegens de sneeuw werd besloten de treinen uit Utrecht naar Rotterdam en Den Haag niet meer te splitsen en te combineren. Daardoor reden er minder treinen naar beide steden. In de rest van het land deden zich geen problemen voor door het weer, meldde spoorbeheerder ProRail.

File

Door de sneeuwval duurde de ochtendspits langer dan normaal. Om zeven uur werden er al twintig files gemeld en omstreeks negen uur stond er op de rijkswegen in totaal 378 kilometer file. Op de A4 tussen Delft en Amsterdam stond twintig kilometer file, op de A6 zeventien kilometer tussen Lelystad en Muiden en op de A2 van den Bosch naar Amsterdam veertien kilometer.


Foto: J. Vochteloo | Door de sneeuwval duurde de ochtendspits langer dan normaal

Na een ongeval met een vrachtwagen ontstond op de A15 richting Europoort ook een langere opstopping. Ter hoogte van Rozenburg werd de weg afgesloten, verkeer werd via de af- en oprit omgeleid, hetgeen leidde tot elf kilometer file.

Vrachtwagen

Hetzelfde gebeurde op de A2 Maastricht - Eindhoven. Daar belandde rond 04.00 uur ter hoogte van Nederweert een vrachtwagen op de verkeerde weghelft. In de ochtendspits stond er twaalf kilometer file richting Eindhoven, tussen knooppunt Kerensheide en Roosteren.

In Limburg had het verkeer volgens de politie zowel op binnen- als doorgaande wegen veel last van gladheid en sneeuw. In Friesland waren de snelwegen A7 en A32 en de provinciale weg tussen Drachten en Leeuwarden beperkt te gebruiken.

Blikschade

In Gelderland leidde de sneeuwval tot meer aanrijdingen dan gewoonlijk, is de indruk van de meldkamers van de regiopolitiekorpsen. In de meeste gevallen bleven de gevolgen beperkt tot blikschade. In de vroege ochtenduren deden zich enkele tientallen aanrijdingen en glijpartijen voor, vooral in het deel van de provincie dat de voorjaarsvakantie al achter de rug heeft.

In Nijkerk en Voorthuizen gleden twee auto's het water in. De bestuurders haalden een nat pak, maar bleven ongedeerd.

Extra wagens

Volgens de politie waren er in de regio Zuid-Holland Zuid 45 aanrijdingen en slippartijen. Niemand raakte gewond. "Het is hier alle hens aan dek. We hebben extra wagens moeten inzetten om alle meldingen af te handelen", aldus een woordvoerster.

In Zuid-Nederland heeft de sneeuw tot minder problemen geleid dan elders in het land. Hoewel het door de sneeuwval wel glad was en er enkele tientallen kleine aanrijdingen waren, had dat niet zoveel gevolgen voor de doorstroming op de snelwegen. Dat was voornamelijk te danken aan de carnavalsvakantie. De woordvoerders van de diverse politiekorpsen spraken van een vrij rustige ochtendspits. Uitzondering daarop was het ongeval met de vrachtwagen op de A2 bij Nederweert, met een file van twaalf kilometer.