AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de 21-jarige Marco H. woensdag veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor de moord op de Thaise transseksueel 'Irene'.

Een kennis vond het lichaam van de man half juli in zijn woning op de Amsterdamse Wallen. De transseksueel was met veel geweld omgebracht. Justitie had vijftien jaar cel geëist.

H. had de man meerdere malen met een mes in het gezicht, de hals en de borst gestoken, met een touw zijn keel dichtgebonden en een handdoek in zijn mond gestopt. H., die de moord heeft bekend en er negen verschillende verklaringen over heeft afgelegd, was een collega van Irene in de Amsterdamse homobar waar zij werkten.

H. had zijn collega in de vroege ochtend van 14 juli thuis opgezocht om geld van hem te krijgen. Hij was op de bank voor de televisie in slaap gesukkeld en toen hij wakker werd, zat het slachtoffer aan zijn geslachtsdeel. H. zei daar niet van te zijn gediend. Er ontstond een vechtpartij waarbij H. het slachtoffer sloeg en schopte en hem stak met een mes.

Toen H. later merkte dat Irene weer overeind kwam, heeft hij het slachtoffer nogmaals gestoken en gewurgd. Toen Irene daarna nog steeds geluid maakte, heeft H. een handdoek in de mond gedrukt. Na de moord ging hij ervandoor met geld, twee telefoons, een kluis en sieraden van het slachtoffer.

De gewelddadige dood van de Thaise transseksueel zorgde voor een schok in het Amsterdamse homo-uitgaansleven. Irene was een bekende in het circuit. Kort na de moord hielden vrienden en bekenden een stille tocht van de homobar waar Irene werkte, naar zijn huis in de Bethaniënstraat in de rosse buurt.