LONDEN - Bijna honderd mensen die in Amerikaanse gevangenschap zaten in Irak en Afghanistan hebben daarbij het leven gelaten. Bij minstens 34 gevallen was er sprake van moord of doodslag, maakte de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights First dinsdag bekend, aan de vooravond van de publicatie van een rapport met die strekking.

In de rapportage wordt gesproken van 34 gevallen van "opzettelijk of roekeloos gedrag" die de dood van een gedetineerde tot gevolg had. Tussen de acht en twaalf mensen zouden zijn doodgemarteld. Human Rights First rept verder van elf verdachte sterfgevallen, bleek dinsdagavond in het BBC-programma Newsnight.

Een persoon zou zijn gedwongen van een brug over de Tigris te springen, een ander werd in een slaapzak gepropt en stikte. Voor de studie heeft de organisatie gebruik gemaakt van onderzoeksrapporten van het leger en Amerikaanse overheidsdocumenten. "We zijn overtuigd van het waarheidsgehalte en de betrouwbaarheid van de feiten", aldus de opsteller van het rapport Deborah Pearlstein.