HILVERSUM - De Nationale Ombudsman gaat een verkennend onderzoek doen naar de smokkel van Somalische kinderen. Dat kondigde hij dinsdagavond aan in het tv-programma Netwerk.

Somalische vluchtelingen smokkelen jonge kinderen naar Nederland om kinderbijslag en rijksvergoedingen te innen. Later zetten ze de kinderen weer op het vliegtuig terug naar Somalië en nemen een paar 'nieuwe' kinderen mee, zo bleek uit een eerdere uitzending van Netwerk. De achtergelaten kinderen, vaak helemaal vernederlandst, worden in Somalië aan hun lot overgelaten en melden zich soms bij de Nederlandse ambassade.

Oriënterend onderzoek

De Nationale Ombudsman heeft besloten tot een oriënterend onderzoek naar aanleiding van ,,signalen in de media'', aldus een woordvoerster van de ombudsman. Er volgen eerste gesprekken met onder meer de ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken en de IND. ,,Het is een verkennend onderzoek. We gaan eerst bekijken of er genoeg aanleidingen zijn om een uitgebreid onderzoek te doen.''

Na een eventueel onderzoek komt de Nationale Ombudsman met aanbevelingen. Deze zijn nooit dwingend. ,,Maar de ombudsman heeft in de loop van de jaren wel gezag gekregen. Aan zijn oordeel zit gewicht'', aldus de woordvoerster.

De Tweede Kamer debatteert deze week nog over de Somalische smokkelpraktijken.