DEN HAAG - Minister Dekker (VROM) zet vaart achter plannen om het antikraakbeleid aan te scherpen. Het CDA en haar eigen VVD pleiten deze dagen ervoor om daar eindelijk werk van te maken. De Tweede Kamer nam vorige maand nog een LPF-motie daarover aan. Het CDA verwijt Dekker (VROM) een lakse houding. VVD-collega Kamp (Defensie) zal woensdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Nijmegen een fors pleidooi houden voor het tegengaan van kraakpraktijken.

Minister Dekker kondigde vorig jaar zomer aan dat zij samen met minister Donner (Justitie) scherpere regels tegen het kraken uitwerkt. Kraakpanden en leegstaande gebouwen veroorzaken verloedering van wijken, was haar redenering. Bovendien lossen kraakpraktijken het tekort op de woningmarkt niet op.

Volgens een woordvoerster van Dekker zal zij de plannen op korte termijn aan de Kamer voorleggen. Details wist zij nog niet. In de eerste twaalf maanden dat een woning of kantoorpand leegstaat, is het momenteel verboden en strafbaar het pand te kraken. Daarna mag het volgens de wet nog steeds niet, maar wordt het juridisch gezien moeilijker de krakers te laten vertrekken.

Lakse houding

CDA-fractiewoordvoerster Sterk zal woensdag in een debat over het huurbeleid Dekker aanspreken op haar lakse houding. Leegstand moet worden tegengegaan en het recht op wonen moet gegarandeerd blijven. Maar als het enige antwoord is dat Dekker wegkijkt bij de problematiek van het kraken, "dan vindt ze het CDA op haar weg".

Maar ook minister Kamp zou woensdag in 'krakersbolwerk' Nijmegen de aanval openen op de kraakbeweging. VVD-woordvoerders hielden dinsdag wel een slag om de arm vanwege de mogelijke arrestatie van de Bosnisch-Servische generaal Mladic.

Verder heeft de LPF krakers de wacht aangezegd. Kamerlid Hermans zag vlak na het kerstreces een motie aangenomen. Hij wilde kraken strafbaar stellen, maar minister Donner vreesde een overbelasting van het Openbaar Ministerie. Hermans paste daarop de tekst aan om het kraken zo goed als onmogelijk te maken.