Baghdad - Bij aanslagen in de hoofdstad Bagdad en elders in Irak zijn dinsdag minstens 29 doden en 55 gewonden gevallen. In het westen van Bagdad werd het lichaam gevonden van een onbekende die door het hoofd was geschoten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bij een aanslag met een autobom op een markt in het zuidwesten van Bagdad kwamen tweeëntwintig mensen om het leven en vielen 28 gewonden. De bom werd van een afstand tot ontploffing gebracht. Een man die ervan wordt verdacht de bom te hebben laten afgaan is aangehouden, meldde de politie.

In het westen van Bagdad kwam een politieagent om bij een aanslag met een langs de kant van de weg verstopte bom op een politiepatrouille. Drie agenten raakten gewond. In het oosten van de hoofdstad ontkwam de Iraakse minister van migratie Suhaila Abed Jaafar aan een aanslag toen langs de kant van de weg waarop zij in haar auto reed, een bom afging. Drie van haar lijfwachten raakten gewond.

Kort na middernacht gingen bij bomaanslagen in Baqouba, 55 kilometer ten noordoosten van Bagdad, in dezelfde straat acht winkels de lucht in, waaronder vier kapsalons voor dames. In de loop van de middag waren in Baqouba drie drankwinkels het doelwit van aanslagen van extremisten. De eigenaar van een van de winkels kwam om het leven en drie mensen raakten gewond.

Dinsdag werd eveneens bekend gemaakt dat de sinds vrijdag vermiste woordvoerder van de politieke partij de Raad voor Nationale Dialoog, die deel uitmaakt van het soennitische blok in het parlement, dood is aangetroffen in het mortuarium van de hoofdstad. Het lichaam vertoonde kogelwonden, zei de familie. Woordvoerder Saad Jarallah was vrijdag na zijn werk naar huis gereden, maar daar nooit aangekomen.