DEN HAAG - Het ministerie van Justitie gaat gevangenen met een terroristische achtergrond op twee locaties vastzetten. Het gaat om speciale afdelingen in de penitentiaire inrichtingen in Vught (Nieuw Vosseveld 1) en in Rotterdam (De Schie). In totaal komen er 32 cellen voor de speciale doelgroep.

Dat heeft het ministerie dinsdag laten weten. De verantwoordelijk ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) willen verdachte of al veroordeelde terroristen op een beperkt aantal plaatsen opsluiten om rekrutering en radicalisering in gevangenissen tegen te gaan.

Mohammed B.

Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, zit al enkele maanden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. In een gebouw ernaast komt de aparte afdeling voor achttien terreurgevangenen. De Schie krijgt hiervoor veertien plaatsen. Het ministerie heeft mede voor De Schie gekozen, omdat die locatie in de buurt ligt van de extra beveiligde rechtbanken in Rotterdam en Amsterdam. De afdelingen zijn bestemd voor mannen en vrouwen.

De gebouwen worden de komende tijd aangepast en het gevangenispersoneel zal worden getraind op de detentie van mensen met een terroristische achtergrond. Een woordvoerder van het ministerie kon nog niet aangeven wanneer de eerste gedetineerden in de cellen terechtkunnen.