DEN HAAG - De regeringsfracties CDA, VVD en D66 nemen genoegen met de verontschuldigingen die VVD-minister Zalm van Financiën heeft aangeboden voor zijn oproep om de hoge ozb-aanslagen niet te betalen. "Met de grootmoedige excuses van de minister heeft voor ons de zaak afgedaan", aldus CDA'er De Nerée dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer.

Ook D66-Kamerlid Bakker zei een streep te willen zetten onder de affaire. VVD-aanvoerder Van Aartsen toonde veel waardering voor de erkenning van Zalm dat hij fout zat. "Dat siert het politieke bedrijf."

Excuses

Zalm beschuldigde zondag 62 gemeenten ervan dat ze de onroerendezaakbelasting te hoog zouden hebben vastgesteld. Hij riep de inwoners van die gemeenten op niet te betalen. Daags erop bleek dat waarschijnlijk slechts een handvol gemeenten in de fout is gegaan. Zalm bood onmiddellijk zijn excuses aan.

Zalm was naar de Kamer geroepen door GroenLinks, dat hiervoor bijval kreeg van de PvdA. Vendrik (GroenLinks) noemde het dinsdag "een toppunt van onbehoorlijk bestuur", dat een minister oproept tot een belastingstaking. Ook verweet hij Zalm dat die zijn positie als minister misbruikt had voor een verkiezingsstunt.

Deurwaarder

PvdA-Tweede Kamerlid Crone wierp Zalm voor de voeten dat die door zijn oproep burgers in twijfel heeft gebracht met het risico dat ze een deurwaarder op hun dak zouden krijgen. De VVD-ministers Zalm en Remkes (Binnenlandse Zaken) hadden volgens Crone zelf hun verantwoording moeten nemen door de gemeenten tot de orde te roepen.

Zalm, die eerder verklaarde dat hij betreurde de "suggestie" te hebben gewekt burgers te hebben opgeroepen de ozb-aanslag niet te betalen, ontkende dat hij met zoveel woorden had aangestuurd op een belastingstaking. Volgens Zalm hebben hij en Remkes wel degelijk opgetreden tegen de gemeenten door hen vrijdag een brief te sturen waarin ze gewaarschuwd werden voor mogelijke fouten in hun ozb-aanslagen.

Als ozb-aanslagen onrechtmatig zijn, bestaat het gevaar dat gemeenten ze niet kunnen innen, doordat burgers die niet hoeven te betalen, aldus de minister van Financiën.

Schade

Zalm denkt niet dat de verkiezingscampagne van de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart schade heeft opgelopen door de affaire. "Niemand twijfelt aan mijn inzet om de burger te beschermen", zei de VVD'er na het debat. Voor de gemeenteraadsverkiezingen blijft de ozb een "groot thema voor de VVD".

Wiegel

VVD-coryfee Wiegel verwacht eveneens dat de gevolgen voor de VVD-campagne "vrij beperkt" zijn. "De kranten staan er nu vol van, maar morgen wordt daarin de vis verpakt."