AMSTERDAM - Sommige tieners in Amsterdam lijken het steeds normaler te vinden om seks aan te bieden in ruil voor een beloning of voor geld. Het verschijnsel komt niet alleen voor in Amsterdam-Zuidoost, maar ook in andere stadsdelen, blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van de GGD Amsterdam.

Tienerseks als tegenprestatie speelt zich vooral af in de beslotenheid. Wel werven de pubers klanten en bieden ze hun diensten aan op openbare plaatsen. De tieners waar het om gaat, zijn van verschillende etnische en geografische afkomst.

De GGD heeft in opdracht van de gemeente Amsterdam een zogeheten quick scan gedaan naar beloonde of betaalde tienerseks na de publicatie afgelopen zomer van het rapport 'Tippelen na de zone'.

Bijlmer

Dat rapport maakte melding van jonge meisjes, vaak afkomstig uit de Amsterdamse Bijlmer, die actief zijn in de prostitutie. Precieze cijfers over betaalde tienerseks zijn er nu nog niet, maar de GGD heeft de opdracht gekregen uitgebreider onderzoek te doen naar de omvang en de achtergronden van de problematiek.

Beloning

De onderzoekers van het nu verschenen rapport willen niet spreken over 'tienerprostitutie', omdat het veelal gaat om een beloning, zoals een pakje sigaretten, een etentje bij McDonald's of een lift naar huis na een feest. De onderzoekers hebben voornamelijk volwassen mannen met tienermeisjes waargenomen. Het gaat vaak om mannen van dertig jaar en ouder, die goed gekleed gaan, opvallende sieraden dragen en over een dure auto beschikken.

Feesten

Zij nemen de meisjes mee naar onder meer seksueel getinte feesten. De leeftijd van de tieners varieert van twaalf tot zeventien jaar. Jongere pubers van twaalf tot veertien jaar lijken seks voor een beloning of een tegenprestatie niet af te keuren. Oudere tieners zijn zich er meer bewust van dat seks mooie spullen of geld kan opleveren. Zij nemen, bewust of onbewust, risico's met onveilige seks.

Subcultuur

Tienerseks als tegenprestatie komt volgens de onderzoekers voort uit een "subcultuur waarin tieners zichzelf weinig beperkingen lijken op te leggen in hun seksuele activiteiten". Tieners met een probleemachtergrond lijken makkelijker terecht te komen in de sfeer van betaalde seks en zien het als een manier om te overleven. Echter ook gewone, thuiswonende en schoolgaande pubers kunnen in situaties terechtkomen die leiden tot betaalde seks, signaleerden de onderzoekers.