PARIJS - Een lawine heeft maandag in de Franse Alpen een 21-jarige Nederlandse het leven gekost. De snowboardster werd volgens de politie bedolven onder een laag sneeuw aangetroffen naast een piste bij Le Corbier in de Savoie. Elders in de bergen kwamen drie vakantiegangers om het leven.

De vrouw, die met drie anderen op een hoogte van 1900 meter buiten de piste een afdaling maakte, veroorzaakte volgens de reddingswerkers een lawine. In allerijl begonnen vijftig mensen een zoektocht naar de vrouw. Toen zij haar na anderhalf uur onder een meter sneeuw vonden, was het al te laat om haar nog te reanimeren.

In het gebied was in de nacht van zondag op maandag vijftien tot twintig centimeter sneeuw gevallen. Gecombineerd met harde wind is er volgens de Franse meteorologische dienst een verhoogde kans dat sneeuw gaat schuiven.

Boom

Bij Isola en Pra Loup werden een 17-jarige en een 43-jarige skiër buiten de piste door lawines meegesleurd. Bij Confolens kwam een 20-jarige vrouw onder een metersdikke sneeuwmassa terecht. Haar begeleider, die ook door de lawine was gegrepen, kon zich aan een boom vastgrijpen en overleefde daardoor het natuurgeweld.

Het dodental als gevolg van lawines in de Franse Alpen is met dertig slachtoffers inmiddels hoger dan vorige seizoen. Tussen 1 oktober 2004 en 30 september 2005 kwamen 25 personen om.