MOSKOU/TEHERAN/BRUSSEL - Rusland en Iran hebben maandag een eerste ronde van overleg gevoerd over het omstreden Iraanse nucleaire programma. Iran toonde zich na afloop bereid tot verder beraad over samenwerking met de Russen. Volgens bronnen rond de besprekingen gaat het overleg in de Russische hoofdstad dinsdag verder.

In het overleg accepteerde Iran geen voorwaarden vooraf, zo zei de leider van de Iraanse delegatie, Ali Hosseinitash, na aankomst in Moskou tegen het Russische persbureau Itar-Tass. Iran behoudt zich nadrukkelijk het recht voor om nucleaire activiteiten te ontplooien voor vreedzaam gebruik, maar beraad over het uitbesteden van het verrijking van uranium aan de Russen is bespreekbaar.

Internationale druk

Hosseinitash benadrukte dat er geen verband is tussen het aanbod van Moskou om Iraans uranium op Russisch grondgebied te verrijken en de internationale druk op Teheran om het moratorium op het verrijken van uranium nieuw leven in te blazen. Hosseinitash, plaatsvervangend hoofd van de Iraanse veiligheidsraad, ging in Moskou in gesprek met de Rus Valentin Sobolev. Die is de tweede man van de Russische veiligheidsraad.

Relatie

Voor het begin van de gesprekken gaf de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov toe dat hij geen al te positieve verwachtingen heeft van de gesprekken met de Iraniërs. Hij voegde eraan toe dat de Russische regering haar uiterste best zal doen te voorkomen dat de relatie van Iran met de internationale gemeenschap verder verslechtert.

Iran liet vorige week weten dat het op beperkte schaal de verrijking van uranium heeft hervat. Dit gebeurde, nadat het Internationaal Atoomenergie Agentschap had besloten het Iraanse nucleaire programma door te laten lichten door de VN-Veiligheidsraad.

Dreigende taal

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mottaki is maandag in Brussel voor overleg met functionarissen van de Europese Unie. Hij bepleitte bij het zoeken naar een oplossing van het conflict over de nucleaire ambities van Teheran niet langer dreigende taal te gebruiken.

Verder zei de bewindsman dat zijn land onderzoek blijft doen naar het gebruik van nucleaire energie, ook als Rusland en Iran een compromis bereiken over samenwerking bij het verrijken van uranium.