DEN BOSCH - Het hof in Den Bosch heeft de 37-jarige R.M. uit Eindhoven maandag veroordeeld tot levenslang wegens moord op zijn buurjongens en een poging tot moord op hun ouders.

M. gaf in de nacht van 7 op 8 augustus 2004 opdracht tot brandstichting bij zijn Turkse buren, de familie Kaya uit de Jan Hollanderstraat. Zijn buurjongens Baris (8) en Bircan (14) kwamen in de vlammenzee om. De rechtbank veroordeelde M. eerder tot levenslange gevangenisstraf voor brandstichting met de dood tot gevolg.

De vriendin van M., de 23-jarige D.F., is in hoger beroep veroordeeld tot vijftien jaar. Het hof legde twee vrienden van haar, de 24-jarige C.F. en de 32-jarige E.F., straffen op van respectievelijk zeventien jaar en tbs en achttien jaar.

Beloning

De vriendin van M. zorgde voor een tuingieter, die met benzine werd gevuld en vervolgens uitgegoten in de brievenbus van de familie Kaya. Ook leverde zij een krant die als lont diende. De 24-jarige man stak de brand aan. De aan alcohol verslaafde en zwakbegaafde man kreeg daarvoor een beloning van 50 euro. Zijn 32-jarige maat leverde een aansteker en stond op de uitkijk.

Het hof acht alle drie schuldig aan moord op de jongens en aan een poging tot moord op hun ouders. De rechtbank veroordeelde hen voor brandstichting met de dood tot gevolg.

Onduidelijk

Het is altijd onduidelijk gebleven waarom M. het huis van zijn buren in brand wilde laten steken. De familie Kaya stond bekend als rustig en vriendelijk.