DEN HAAG - Het CDA wil het beleid voor veelplegers fors aanscherpen. Wanneer zij tijdens een proefverlof over de schreef gaan, moeten ze hun hele straf opnieuw uitzitten.

Tijdens hun proefverlof moeten veelplegers hun verblijfplaats bij de politie bekend maken, anders gaat het verlof niet door. Daarnaast moet er een landelijke databank komen, zodat gemeenten op de hoogte zijn van activiteiten van veelplegers in andere steden.

Dat verklaarde CDA-fractieleider Verhagen maandag tijdens een bijeenkomst met de pers. Zijn fractie zal op de extra maatregelen aandringen bij minister Donner van Justitie. Als de minister de boot afhoudt, komt het CDA met een initiatiefwet.

Ongewenst vreemdeling

Verhagen wil verder dat 'Poolse roofbendes' die Nederland onveilig maken, harder worden aangepakt. Wanneer leden van een dergelijke bende worden opgepakt, moeten ze tot ongewenst vreemdeling worden verklaard. Op deze manier kunnen zijn niet nogmaals hun slag slaan.

Verhagen pleitte verder voor een aanscherping van de 'pluk-ze'-wetgeving. Zo zouden bij jongeren ook gestolen scooters en mobieltjes in beslag genomen moeten worden.

Politiekorpsen

Verhagen uitte verder kritiek op het plan van minister Remkes (Binnenlandse Zaken) om het extra geld voor politiekorpsen in regio's met veel criminaliteit, weg te halen bij korpsen waar de criminaliteitscijfers dalen. De CDA-fractieleider noemde dat "buitengewoon vreemd". Volgens de bewindsman moet VVD'er Remkens het extra geld maar zien te vinden op zijn begroting.