DEN HAAG - CDA-fractievoorzitter Verhagen wil dat minister Zalm van Financiën (VVD) zijn oproep om de onroerendzaakbelasting (OZB) voorlopig niet te betalen, herroept. "Het kan niet zo zijn dat de minister van Belastingen ertoe oproept geen belasting te betalen", zei Verhagen maandag.

Zalm moet minister van Binnenlandse Zaken Remkes aanspreken als gemeenten over de schreef gaan en niet oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, aldus Verhagen. "Zalm slaat de plank volledig mis".

Uitleg

GroenLinks wil dat Zalm dinsdag naar de Tweede Kamer komt om uitleg te geven over zijn oproep om te hoge OZB-rekeningen niet te betalen. Zalm zei zondag voor de televisie dat 62 gemeenten meer OZB in rekening brengen dan wettelijk is toegestaan.

Zalm en zijn partijgenoot Remkes hebben de 62 gemeenten in een brief laten weten dat bepaalde tarieven alleen met meer dan 2 procent mogen stijgen, als ze daarvoor ontheffing hebben gekregen van de provincie.

Verhagen vindt dat Zalm met zijn uitspraken de burger met een probleem opzadelt. "Zalm is in het enthousiasme van het campagne voeren zijn doel voorbijgeschoten", zei Verhagen op een bijeenkomst met de parlementaire pers.

Rare oproep

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat minister Zalm (Financiën) een "rare oproep" heeft gedaan. "Er is een beroepsprocedure als je het niet eens bent met het bedrag. Dat zou een betere oproep van de minister aan het volk zijn geweest", zei een woordvoerster maandag.

De VNG maakt momenteel een rondgang langs de 62 door Zalm genoemde gemeenten. De vereniging verwacht aan het eind van de middag een beeld te hebben van de situatie.