AMSTERDAM - In volgende kabinetten moet een minister voor Jeugdbeleid komen. Dat vindt staatssecretaris voor Onderwijs en VVD-campagneleider Rutte. Nu is de aanpak van jongeren die van het rechte pad raken, nog veel te versnipperd.

Rutte zal zijn plan maandagavond lanceren tijdens een VVD-bijeenkomst in Amsterdam, laat de VVD weten. Nu houden vier ministeries zich nog met jeugdbeleid bezig. Een jeugdminister moet van VWS de taak overnemen om problemen met jongeren te voorkomen. Van Justitie zou de nieuwe bewindspersoon de bevoegdheid moeten krijgen om straffen uit te delen.

Verder moet de jeugdminister zijn collega's van Onderwijs en Sociale Zaken kunnen vertellen hoe zij jongeren moeten aanpakken. Op dit moment is het jeugdbeleid al gebundeld in de Operatie Jong, onder leiding van oud-LPF-staatssecretaris S. van Eijck.

Verheugd

De PvdA is verheugd over de steun van de VVD-staatssecretaris voor het al jaren oude plan om een minister voor Jeugd aan te stellen. "Ik hoop dat we er nu echt werk van kunnen maken, zodat het volgende kabinet er al een heeft", aldus Tweede Kamerlid Arib (PvdA).